riskfaktorer forskning studie dödsfall Bild: Johnér

Högt blodtryck och fetma dödligare än undernäring

Livsstilssjukdomar är de viktigaste riskfaktorerna

Högt blodtryck, fetma och rökning är de viktigaste riskfaktorerna för dödsfall i världen, medan undernäring och smutsigt vatten inte längre finns med bland de tio viktigaste. I Sverige är en stillasittande livsstil en av de större riskfaktorerna. Det visar en ny studie.

Publicerad 2015-09-16 | Vardagspuls

Riskfaktorer som har med en onyttig livsstil att göra dödar allt fler. Den största riskfaktorn för dödsfall i världen är högt blodtryck. Under 2013 beräknas högt blodtryck ha orsakat 10,4 miljoner för tidiga dödsfall globalt, vilket innebär en ökning med 49 procent sedan 1990. Det visar en ny studie som kartlagt 30 miljoner dödsfall i 188 länder och som publicerats i The Lancet.

En tydlig trend är att de riskfaktorer som till stor del har att göra med en vald livsstil, som fet mat och rökning, har ökat i betydelse. Högt blodtryck, fetma och rökning har länge varit stora riskfaktorer för dödsfall i Västeuropa och USA men ligger nu i topp även globalt sett. 

Lars Barregård, professor vid Sahlgrenska akademin, en av de flera hundra forskare som genomfört studien, menar att detta är en konsekvens av ett ökande välstånd i stora delar av världen.

– I takt med att andelen fattiga minskar i många länder ökar livsstilssjukdomarna. Tobaksindustrin är aktiv i tillväxtländerna, bland annat röker allt fler i Kina, medan fetma har blivit ett ökande problem i Sydostasien och Sydamerika till följd av många som fått det lite bättre äter sötare och fetare mat och dricker mer läsk, säger han.

Undernäring minskar

Samtidigt som de riskfaktorer som länge varit de mest betydande i rikare länder ökar har de faktorer som bidragit till många dödsfall i fattigare länder minskat i betydelse. Undernäring och smutsigt vatten finns till exempel inte längre med på listan över de tio viktigaste riskfaktorerna för dödsfall i världen.

– Det är förstås oroande att livsstilssjukdomarna ökar, men samtidigt kan man glädjas åt att flera miljoner färre dör på grund av smutsigt vatten, undernäring hos barn och dålig hygien – riskfaktorer som var väldigt betydande för 25 år sedan, säger Lars Barregård.

Svenskar rör på sig för lite

I Sverige har vi i stort sett samma riskfaktorer för dödsfall i dag som för 25 år sedan med några få undantag. Bland annat röker allt färre och rökningen orsakar därför inte längre lika många fall av död och sjukdom. Dessvärre har dödsfall orsakade av diabetes och stillasittande ökat.

– Det beror på att vi äter lite sämre nu än för några decennier sedan och att vi rör på oss för lite: vi kör för mycket bil, sitter stilla för mycket och cyklar och promenerar för lite, säger Lars Barregård.

Om studien

Studien Global Burden of Disease har genomförts sedan 1990 och samlar ett internationellt konsortium av forskare och leds från University of Washington. Förutom traditionella sjukdomar har flera nya riskfaktorer inkluderats i analysen, bland dem oskyddat sex, HIV, våld i parrelationer och brist på handtvätt med tvål. Läs mer om studien här.