Nu kan forskarna ha hittat en metod mot dålig vitlöksandedräkt Bild: Johnér, Pixabay.

Så blir du av med vitlöksandedräkten

Forskare kan ha hittat den ultimata metoden

Lukten av vitlöksandedräkt. Du har känt den många gånger, både hos dig själv och hos andra. Tidigare har vi fått lära oss att det inte går att bli av med den där lukten men nu verkar forskarna ha hittat ett sätt. Och lösningen är enkel.

Publicerad 2016-11-03 | Vardagspuls

Vitlöken har många goda egenskaper. Den ger vår mat en extra fin smak samtidigt som den är nyttig för att den innehåller bland annat järn, kalcium selen och viktiga vitaminer. Dessutom innehåller vitlök det antibakteriella ämnet allicin som kan döda vissa bakterier. Det finns egentligen bara ett problem med vitlök och det är att den lämnar efter sig en dålig lukt i munnen.

Tandborsten hjälper inte

Att enbart borsta tänderna efter att du ätit vitlök hjälper inte till att få bort lukten. Lösningen verkar vara en helt annan, skriver Hälsoliv.

Några forskare på Ohio State University kan ha hittat den ultimata metoden. I en studie lät de ett antal personer tugga på vitlök i 25 sekunder. Efter det fick de äta sallad, mynta, vatten, äpple eller grönt te.

Hos de personer som åt äpple och sallad hade koncentrationen av vitlökssubstanser i munnen minskat avsevärt inom 30 minuter. Forskarna tror att det beror på att äpplen och sallad reagerar med vitlöksämnen på ett sätt som gör att vitlökspartiklarna neutraliseras.

Så till nästa gång du äter vitlök, om du är en sådan som oroar dig för att det ska lukta, tänk då på att ta dig en bit sallad eller ett äpple en kort stund efter maten. Annars gör det kanske inte så mycket med lite lukt från munnen.