Familj i kök lagar mat tillsammans Bild: Mostphotos

Så byter du ut sommarens godsaker till nyttigare alternativ

Jeanette Steijer om att hitta tillbaka till vardagliga rutiner

Så här efter semestertider kan det vara lite svårt att hitta tillbaka till gamla rutiner när det gäller kosthållning. Vardagspuls dietist Jeanette Steijer hjälper dig att byta ut sommarens godsaker till bättre alternativ.

Publicerad 2017-08-24 | Jeanette Steijer

Jag hör många som säger att de tycker att det ska bli lite skönt att komma tillbaka till vardagen och rutinerna efter semestern. Tur är väl det tänker jag: att man tycker att ens vardag känns bra och att man trivs med den. Vardagen är ju det som våra liv består av mest och precis som med maten så är det bra att det som vi gör 90 procent av tiden fungerar!

På semestern blir det lätt mycket av allt och vi unnar oss – precis som det ska vara. Nu är vardagen här igen och det är dags att lägga det mesta av unnandet på hyllan och fokusera på bra mat som ger oss näring och mättnad men så klart är god ändå. Så här byter du ut sommarens godsaker till bättre alternativ. 

Från korv till kyckling

Har det blivit mycket grillat i sommar med korv, hamburgare och karré på grillen? Då är det dags att byta ut mot magrare och renare proteiner som fisk, kyckling eller ägg. Även vegetariska alternativ som quorn, böner och linser är superbra livsmedel att använda till grytor, pastasåsen eller woken.

Från feta såser till fräsch salsa

Lätt hänt att det blir både feta såser, dippar och röror hela sommaren. Då kan du prova nya fräscha smaker genom att göra en salsa eller grönsaksbaserad sås istället. Det blir mindre kalorier med grönsaker och frukt som bas i din sås och samtidigt mer näring.

Från lätta sallader till grönsaker med tyngd

En fräsch sommarsallad med späda grönsaker är ju härligt men nu behövs sallader och grönsaker som ger mer mättnad för pengarna. Höstens och vinterns grönsaker som olika kålsorter, pumpa och rotfrukter ger matiga grönsaksrätter med mycket näring och bra fibrer.

Från animaliskt till vegetabiliskt

Eller varför inte laga helt vegetariska rätter? Vi vet med säkerhet att de flesta av oss borde äta mer grönsaker och mindre kött och att även miljön skulle må bra av att vi la om till mer vegetabilier. Fler och fler väljer att äta vegetariskt om inte hela tiden så ändå vissa måltider och urvalet av livsmedel och rätter och har ökat både i affären och på restaurangerna.