vattenmelon Bild: Johnér Bildbyrå

Så enkelt slipper du kalorifällorna

6 vanor som gör skillnad

Det enklaste sättet att bli av med de där onödiga extrakilona är att skippa vanliga kalorifällor. Ofta är det små saker som gör stor skillnad. Här listar vi 6 av dem.

Publicerad 2015-05-25 | Vardagspuls

1. Ät vid bordet

Du äter upp till 288 kcal mer om du äter framför tv:n, enligt en studie från University of Massachusetts. Ät i stället vid bordet, din kropp kommer att tacka dig.

2.  Byt till en lättare latte

Se upp för oväntade kaloribomber. Du kanske väljer bort fettfällor som onödiga desserter, men köper en stor latte på eftermiddagen? En stor latte på 3 deciliter standardmjölk innehåller 180 kcal, vilket motsvarar en bit kladdkaka. Att byta mot lättmjölk i latten kan göra stor skillnad på vågen på ett år.

 

3. Se över vad du snacksar på

Hitta gärna alternativ till chipsen, som är det allra onyttigaste på snacksbordet. En påse chips (300 gram) innehåller så mycket som 1575 kcal, och väldigt mycket dåligt fett. Det kan jämföras med popcorn, som i påse motsvarar 400 kcal. Testa lite andra snacks emellanåt! Morotsstänger med dipp eller hummus är supergott, och iskall skivad vattenmelon är både läskande och smarrigt.

4. Skåla smartare

Välj slimmade drinkar. Fruktjuicer, sockerlag och sour-mixar kan peta upp en cocktail till 800 kcal. Byter du i stället till drinkar med club soda, tonic, tranbärsjuice eller pressad citron så slipper du den kaloribomben.

5.  Välj inte pasta på krogen

Dra ner på pastan, särskilt på krogen. En kopp pasta motsvarar 220 kcal, men på krogen kan pastaportionerna serveras hela 480 procent större, enligt en studie från New York university. Det är 1056 onödiga kcal. Om du istället byter till en stor portion nudlar så sparar du 616 kcal. 

6. Prioritera sömnen

Personer som bara sover 5,5 timmar per natt småäter betydligt mer under dagen för att kompensera för bristen på energi. Så att varva ner och hitta bra sömnrutiner kan hjälpa dig att spara över 1000 kcal per dag.

Källa: Health.com, Alltommat.se