Bild: Johnér

Var tredje svensk har högt blodtryck – så undviker du det

Alkohol och övervikt är stora riskfaktorer

Nära 2 miljoner av svenskarna lider av högt blodtryck – men varannan vet inte ens om det. I förlängningen kan förhöjt blodtryck i värsta fall leda till döden. Men det finns en hel del du kan göra för att påverka ditt tryck själv.

Publicerad 2016-04-21 | Senast ändrad 2016-11-22 | Vardagspuls

Högt blodtryck ligger bakom omkring 60 000 fall av stroke och hjärtinfarkter varje år i Sverige, det skriver Hjärt-lungfonden.

Man räknar med att var tredje vuxen person i Sverige lider av högt blodtryck och så många som varannan av dessa är omedveten om det. Och bara en av tre får behandling, visar en internationell studie som gjorts i 17 länder som Expressens Hälsoliv skriver om.

Diffusa symtom

Det läskiga med högt blodtryck är att det ofta inte märks och symptomen kan vara diffusa. Men tillståndet kan bli mycket allvarligt och leda till slaganfall och hjärtinfarkt. Vid mycket högt blodtryck brukar man dock känna av exempelvis trötthet och huvudvärk. Ett högt blodtryck gör att hjärtat får det jobbigare att pumpa runt blodet i kroppen vilket på sikt kan skada blodkärlen. Dessutom bildas det lättare lagringar av fett, blodkroppar och bindväv på blodkärlens insida.

Högt blodtryck är till viss del ärftligt. Men din livsstil spelar stor roll. Du kan exempelvis få ner blodtrycket genom regelbunden motion och bra kost. Det finns inga konkreta bevis för att en viss diet sänker blodtrycket men det finns studier som talar för att ett större intag av frukt och grönsaker kan bidra till en sänkning enligt 1177 Vårdguiden.

Övervikt – stor orsak till högt tryck

Vkten spelar stor roll men det räcker ofta att bara gå ner några kilo för att sänka  blodtryck och blodfetter. Personer med högt blodtryck bör också se över sin alkoholkonsumtion. Mycket alkohol är nämligen en vanlig orsak till högt blodtryck. Det är inte säkert att mer motion och bättre kostvanor direkt leder till lägre tryck men det minskar ändå risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Har du mycket förhöjt blodtryck kan du dock vara tvungen att komplettera med medicinering. Om du har diabetes, njursjukdom eller mycket hög risk för hjärt-kärlsjukdom bör du noga kontrollera ditt tryck regelbundet.

Så vad är ett normalt blodtryck då? Ett friskt blodtryck brukar man säga ligger mellan 100  och 140 i övertryck och 60 till 90 i undertryck. Ligger ditt tryck på gränsen till förhöjt – omkring 140/90 mmHg – så bör du kolla det en gång om året. Enda sättet att få reda på trycket är att mäta det. Det kan du göra på din vårdcentral, på vissa apotek eller köpa en blodtrycksmätare på apoteket.

Vanliga symtom vid mycket högt blodtryck:

 

 • Trötthet
 • Illamående
 • Svår huvudvärk
 • Andnöd
Så får du ner trycket:
 1. Motionerna regelbundet – simma, cykla, promenera, jogga. Allt som höjer pulsen är bra! Och kom ihåg att en lätt promenad är bättre inget alls.
 2. Ät sunt och varierat. Det finns inga konkreta bevis för att en viss diet sänker blodtrycket men mycket talar för att ett större intag av frukt och grönsaker kan bidra till det.
 3. Rök inte
 4. Drick inte för mycket alkohol
 5. Undvika negativ stress
 6. Undvik mycket salt i maten
 7. Ät inte så mycket lakrits då det innehåller ett ämne som kan höja blodtrycket.

MER:

Läkaren: Så förebygger du hjärtinfarkt

Fetma och högt blodtryck vanligare dödsorsak än undernäring

Blodtrycket i siffror

Man brukar säga att ett ”perfekt” blodtryck är 120/80

 • Ett vanligt övertryck är 110-130 mm Hg.
 • Ett vanligt undertryck är 80 mm Hg. 
 • Blodtrycket är trycket som uppstår i artärerna när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och tillbaka till hjärtat.
 • Högt blodtryck är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.
 • Cirka 1,8 miljoner svenskar har högt blodtryck.

Mellan 140/90 och 160/100 räknas alltså som en lätt blodtrycksförhöjning

Över 160/100 ses som måttligt förhöjt blodtryck

Över 180/110 är ett kraftigt förhöjt tryck

Det så kallade övre trycket, det systoliska, är det viktigaste och som bäst förutsäger risken för komplikationer.

Källor: Hjärt-lungfonden, 1177 vårdguiden, Kostdoktorn

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”