Nokturi är en vanlig orsak till störd nattsömn Bild: Johnér

Så får du stopp på nattkissandet

Nokturi vanligaste orsaken till störd nattsömn

Vaknar du upp flera gånger på natten av att du är kissnödig? Då kan du vara drabbad av nokturi. På sikt kan problemet leda till försämrad livskvalitet så det kan vara en god idé att ta itu med sömnstörningen redan nu.

Publicerad 2017-02-28 | Senast ändrad 2017-11-01 | Vardagspuls

Nattkissning, eller som det egentligen heter nokturi, innebär att en person vaknar upp en eller flera gånger per natt, efter att ha somnat, och känner ett behov att gå på toaletten för att tömma blåsan. Efter att man varit på toaletten somnar man om igen och har man otur vaknar man efter ett par timmar och känner att det är dags att tömma blåsan igen.

Nokturi drabbar både kvinnor och män i alla åldrar men blir vanligare ju äldre man blir. Nokturi är den vanligaste orsaken till störd nattsömn och på sikt kan problemen leda till kronisk trötthet, försämrad livskvalitet, nedstämdhet, försämrad prestationsförmåga. I värsta fall kan det leda till skador och olycksfall på arbetet eller i hemmet eftersom nattsömnen blir så störd.

Se över dina vätskevanor

Det finns olika förklaringar till att en person drabbas av nokturi. Den ökade nattliga urinproduktionen och urinblåsans kapacitet att lagra urin eller en kombination av dessa är de vanligaste orsakerna till nokturi, skriver Netdoktor.

Andra orsaker kan vara överaktiv blåsa, insomningssvårigheter, obehandlad diabetes, sömnapné och neurologisk eller psykisk sjukdom. Personer som dricker för mycket på kvällen innan läggdags kan också få problem med nattkissande. Det kan därför vara bra att se över dina vätskevanor om du vaknar flera gånger varje natt av att du är kissnödig.

Ett genant problem

Kissproblem på natten är kanske inget man pratar högt om. Kanske upplevs tillståndet som genant eller så känner man helt enkelt inte till att det finns en diagnos som heter nokturi.

I artikel i Läkartidningen skriver några professorer och läkare att nokturi är en underdiagnostiserad och ofta obehandlad sjukdom. Drabbade bör därför söka vård för att minimera risken för framtida besvär och ohälsa. Via vården kan personer som kissar ofta på natten få hjälp med att fylla i en miktionslista (kisslista). Där uppger man vätskeintag och volym vid varje blåstömning under två dygn.

Som behandlingsmöjlighet finns blåsträning hos uroterapeut eller specialutbildad sjukgymnast alternativt läkemedelsbehandling med desmopressin som minskar den nattliga produktionen av urin.

 

  1. Drick mindre! Dricker du mycket innan du går till sängs? Gör inte det. Faktum är att det kan vara bra att reducera sitt vätskeintag redan på eftermiddagen och kvällen. Undvik dryck som är vätskedrivande såsom kaffe, öl och te.
  2. Se över dina matvanor. Undvik alltför salt mat och vätskedrivande mat som till exempel vattenmelon.
  3. Träna! Fysisk aktivitet på dagen kan minska dina sömnproblem på natten.
  4. Behandla din förstoppning. Är du ofta förstoppad? Se över vad det kan bero på och gör någonting åt det. Förstoppning kan nämligen påverka urinblåsans kapacitet.

Källa: Netdoktor, Läkartidningen,

Nattkissning
Går du upp och kissar flera gånger på natten?
0%
0%
0%
0%