Det är inte bara barn som drabbas av löss Bild: Johnér

Den eviga kampen mot fördomar om löss

Inte bara barn som drabbas

Nu har skolan satt igång för hösten efter ett långt (nåja) sommaruppehåll. Tyvärr också spridningssäsongen för löss, eller huvudlöss som det också kallas. En kliande och relativt vanlig åkomma som fortfarande medför många fördomar. Här slår vi hål på de vanligaste myterna om löss och berättar om hur du kan förebygga dem.

Publicerad 2016-09-08 | Senast ändrad 2017-09-08 | Vardagspuls

Vi börjar med att reda ut några av de myter som finns om den objudna lilla gästen.

Löss har med dålig hygien att göra

Tvärtom! Faktum är att huvudlöss fördrar rent hår framför smutsigt. Så det spelar ingen roll om du tvättar håret varje dag, flera gånger om dagen, du kan ändå bli med lus. Man kan nog ändå säga att lusen är ett förhållandevis rättvist kryp eftersom att alla kan drabbas.

Det är bara barn som drabbas

Oftast sprids löss bland barn men det betyder inte att vuxna är immuna mot krypen. Vuxna får löss på samma sätt som barn det vill säga, kontakt hår mot hår.

Låna inte ut din hårborste

Nja, den vanligaste typen av spridning av huvudlöss är direktkontakt, huvud mot huvud. Ibland överförs dock löss mellan människor genom föremål så som mössor, hårband, kuddar etc. Fast den typen av överföring är ganska ovanlig.

Hur förbygger jag?

Gör som gubbar, använd kam

Ja man behöver faktiskt inte vara gubbe för att använda kam. Faktum är att bästa sättet att förhindra ett utbrott är att alla finkammar sina barn och behandlar eventuella löss innan skolorna börjar efter det där långa sommarlovet.

Sluta ta groupies

Det är himla kul att ta foton i grupp. Men det är också ett givet tillfälle för lössen att vandra från din kompis huvud till ditt eget, innan ni hunnit posta ett inlägg på Instagram. Så undvik kontakt huvud mot huvud.

Forskaren: Gå ner i vikt med bönor

Redan drabbad?

Så blir du kvitt dem Då lössen är som mest aktiva på sommaren bryter epidemin oftast ut lagom till att skolan börjar till hösten. Så skulle det vara så att du eller ditt barn drabbats av en lusinvasion, är det bara att kamma noggrant och behandla med rekommenderade medel som du finner på ditt närmaste apotek.

Behandla och våga vägra skämskudden

Lösningen är egentligen väldigt enkel. Föräldrar måste sluta skämmas över att deras barn har fått löss och istället ta tag i problemet innan andra familjer drabbas. Det gäller att hjälpas åt. Att vara öppen när olyckan har inträffat så att andra föräldrar får chansen att luskamma sina barn och behandla med lusmedel om så krävs. För det är faktiskt ingen big deal även om det suger att det kliar frenetiskt.

Källor: 1177.se, Svt.se, doktorn.com, luskliniken.se, Expressen.se/hälsoliv