Under höstens säsong av Vardagspuls får vi följa familjen Vahlberg som behöver förändra livsstilen. De får hjälp av dietisten Sofia Antonsson och PT:n Leila Söderholm.

Så går det för vår hälsofamilj i Mjölby

Resan mot en hälsosammare vardag

Under hösten har familjen Vahlberg fått hjälp med sin kost och träning av dietisten Sofia Antonsson och personliga tränaren Leila Söderholm.

Publicerad 2015-11-06 | Vardagspuls

Vår hälsofamilj bor i Mjölby och består av mamma Caroline, pappa Jocke och barnen Saga, Johanna och Evelina. Samt hundarna Tindra och Harry och katterna Fridolf och Tusse. Dietisten Sofia Antonsson har hjälpt familjen med kosthållningen.

 

Och PT:n Leila Söderholm har hjälpt familjen med motion och rörelse:

 

Hur mår ni idag Caroline?
– Den största skillnaden för mig är det med min mage, jag hade jättestora besvär innan och nu känner jag inte av något - det är som dag och natt egentligen. Så mycket problem som jag hade innan, det påverkade mig oerhört mycket innan i vardagen med välmående och oron kring det. Överlag så lagar vi mer mat från grunden, tidigare tog vi till snabbalternativ. Man märkte skillnad redan efter tre veckor, framförallt jocke, han märker det oerhört mycket.

Hur planerar och tänker ni kring måltiderna nu jämfört med i augusti?
– Det är som sagt stor skillnad, förut så planerade vi inte alls. Nu sitter vi ner och planerar recept, ha fått in mer grönsaker i måltiderna och lagar mat nästan alltid.

Hur sammansvetsade är ni i projektet?
– Jag tycker att vi är i det här tillsammans. Träningen kör vi på tillsammans. Men sen det här med kosten så har vi ju olika inriktningar och så, så då får man hitta sin egen grej. Och Jocke har ju gått ner i vikt fast det behövde han ju inte göra, det kan man tycka är lite orättvist när en annan har problem med det. Men han har börjat dricka proteinpulver för att undvika det, och det är ju bra. Men vi kämpar på tillsammans på varsitt håll, och behöver hjälpa varandra för att lyckas tror jag.

Vad har ni kvar att lära er på resan mot en hälsosammare vardag?
– Att hålla uppe motivationen. Egentligen så vet man ju verktygen nu och jag gillar verkligen träningsprogrammen som man kan göra hemma. Det är så himla bra att man har fått in det i vardagen och i hemmet på ett enkelt sätt. Och även med kosten har vi lärt oss en del, men det jag vill lära mig är hur man håller uppe motivationen, och hålla i förändringen och inte tappa sugen. Jag hoppas att träningen och kosten inte blir slentrian eller tråkig.

Finns det några fallgropar?
– Det finns många, det är lite det här att jag tänker att jag har dålig karaktär, när man blir bortbjuden och ska tacka nej till efterrätt eller så. Men jag har blivit bättre med tänket kring det jämfört med förr då jag kanske bara ätit på. Nu tänker jag efter innan istället - men jag skulle säga att det är frestelser som är en svår fallgrop att hantera. För sagas del med. Hon har fått höra från skolsyster att hon var överviktig, det är så lätt att det handlar om hur man ser ut. Det behöver jag också kämpa med, för det handlar ju egentligen om att bli hälsosam i ett långsiktigt perspektiv. Det är en annan fallgrop, att inte stirra sig blind på siffrorna.

Hur hanterar ni sista tiden innan finalen?
– Igår jag jag pratade med Sofia Antonsson så sa vi det, att vi ska lägga i en extra växel och köra och ge järnet den sista månaden. Det blir tufft men det ska gå.