Clara Stenström Kyobe berättar och visar hur han lyckades få alla sina tre barn blöjfria innan de nått ett års ålder.

Så gjorde hon sina barn blöjfria innan ett års ålder

Clara Stenström Kyobe: ”Det handlar om att kunna läsa av ditt barn”

Clara Stenström Kyobe lyckades få alla sina tre barn blöjfria inom ett år med den så kallade EC-metoden. Så här gjorde hon.

Publicerad 2015-10-21 | Vardagspuls

Svenska barn har i dag blöja upp till i snitt 3-4 års ålder. För 60 år sedan var barnen i regel blöjfria redan vid 1,5 års ålder. Det har lett till en större miljöpåverkan – ungefär 420 miljoner blöjor slängs årligen i Sverige. Men det också lett till att känsliga barn riskerar att drabbas av urinvägsinfektioner.

Med anledning av det har barnavårdscentralerna för första gången tagit fram riktlinjer för när föräldrar ska börja potträna sina barn. BVC:s rekommendationer är att föräldrar ska börja potträna sina barn ”gärna innan barnet har börjat att gå”. Informationen bör ges på BVC-besöket senast vid tio månaders ålder, enligt Rikshandboken i barnhälsovård, som tagits fram av landets landsting och regioner.

Clara Stenström Kyobe lyckades få alla sina tre barn blöjfria med hjälp av den så kallade EC-metoden (elimination communication). Hennes första barn var tre månader då hon och maken började använda metoden. Hennes andra barn var fem månader – och hennes yngsta dottern började pottränas redan innan de lämnade BB.

– EC och potträning är inte samma sak. Potträning är mer negativt. Egentligen handlar EC-metoden om att som vuxen läsa av barnet. Bonusen är att barnet blir torrt, men det är kommunikationen som är själva grejen, säger Clara Stenström Kyobe.

EC-metoden handlar egentligen inte om potträning i första hand utan är en metod som fokuserar på hur man kommunicerar med sitt barn. Det går till så att man håller barnet så att det sitter på huk över en potta eller toalett och att man gör det till en rutin. Till exempel kan man göra det före och efter man har ätit och när man kliver upp på morgonen. Man kan även blåsa försiktigt på nedre delen av magen eller könet, vrida på vattenkranen i badrummet eller göra någon annan slags betingning samtidigt som hjälper barnet att förstå när det är dags.