Pollenallergi Bild: Johnér

Funkar huskurer mot förkylningen?

5 vanliga myter – sant eller falskt?

Känner du dig snuvig och hostig?
Det finns många myter om hur du ska hålla dig frisk – en del sanna, en del falska.
Så här kan du behandla din förkylning.

Publicerad 2015-10-15 | Senast ändrad 2017-09-05 | Vardagspuls

1. Huskurer kan bota förkylning

Falskt.
Det finns inga studier som visar på att vitlök, ingefära och C-vitamin skulle kunna behandla förkylning. Däremot kan det kännas lindrande för stunden.

2. Du blir förkyld när du är kall

Falskt.
Förkylningarna ökar på vintern eftersom man spenderar mer tid inomhus där virusen håller till. Men immunförsvaret kan försämras när man är frusen. Om immunförsvaret är försvagat är det större risk att bli sjuk.

3. Drick något starkt för att behandla förkylningen

Falskt.
Ingen forskning visar att starka drycker skulle kunna bekämpa förkylningar. Det kan vara lindrande för halsen men det kan det vara med vatten, te eller saft också.

4. Det är farligt att träna när du är förkyld

Sant.
När du har en infektion i kroppen ska du inte träna. Det beror också på vilken typ av träning du vill göra och hur förkyld du är. Att ta en rask promenad när näsan rinner lite brukar inte vara något problem. Men att utsätta kroppen för styrke- eller intervallträning är ingen bra idé.

5. Du kan få influensa igen även om du har haft det

Sant.
Du kan bli smittad igen eftersom viruset förändras och återkommer i nya former. Du kan därför bli smittad av ett virus som du redan haft.

Källa: DN

Läkarens tips!

Bästa sättet att äta choklad

”Kakao motverkar hosta”

Det går inte att bota förkylningar men du kan lindra symtomen med C-vitamin, vitlök och ingefära. Annat som kan lindra förkylningar är nässpray, honung, halstabletter och vatten. Att tvätta händerna noga och att vara ute är något som kan förebygga förkylningar. Men att vila, ta det lugnt och lyssna på kroppen är det viktigaste!

Psst.. visst du att choklad kan hjälpa mot hostan? Det säger läkaren Viveca Gyberg och syftar på antioxidanterna theobrominer som finns i kakaon.