bär superbär Bild: Johnér Bildbyrå

Så hälsosamma är de trendiga superbären

Minska risken för cancer, få bättre syn och håll dig frisk. Här är superbären som ger dig superkrafter. Det är först och främst antioxidanterna i bären som lite lättsamt påstås ge hälsosamma superkrafter. Tack vare de sägs vi få ett utökat skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, många cancerformer och för tidigt åldrande bland annat. 

Publicerad 2015-04-20 | Vardagspuls

Gojibär

Bäret som startade bärhajpen och som sägs motverka cancer och förebygga grå starr. Gojibäret innehåller mer vitamin C än apelsiner, mer betakaroten än morötter och mer järn än spenat. 
Gojibär är kanske inte syltbäret nummer ett utan snarare ett bär du har i müsli eller bakning.
Gojibär kallas enligt en legend för "happy berry". I en liten by i Kina låg ett tempel där människorna var vid extra gott mod. Besökarna till templet drack från en templets källa som låg precis bredvid gojibuskarna. Bären trillade så sakteliga ned i vattnet och gjorde det sött och överförde sin näring till källan och därför tror man att de som drack ur källan regelbundet blev extra ”happy”.

Blåbär

Det svenska superbäret som är bra på många olika sätt. De flesta som är uppvuxna i Sverige har förmodligen redan en relation till blåbäret, men det finns faktiskt runt 450 olika sorters blåbär runt om i världen. Just nu utgör de en viktig och lättillgänglig del av trenden kring superbär och extra super är våra svenska blåbär fulla med smak och näring, så som vitamin C och K, och viktiga fibrer. Blåbär ska också vara bra mot demens och kunna förhindra urinvägsinfektion.

Mullbär

Det finns flera olika färger på mullbär: vita, rosa, röda och svarta i lite olika skalor. I stort sett hela trädet som mullbäret växer på är användbart ur hälsosynpunkt . Bären är populära att äta torkade. Mullbär är rika på C-vitamin men även järn. Ät som de är, eller varför inte göra en god smoothie på dem?


Allåkerbär

Det här är en korsning mellan alaskahallon och åkerbär och ses ofta som marktäckare i trädgårdarna. Extra bra att odla i norr delen av landet.

Bären är röda och riktigt goda. Vi äter dem som de är men de passar även bra till saft eller sylt. 

Rabarber

Skördar du rabarber själv ska du rycka upp dem försiktigt och inte skära av dem, då förhindrar du röta. Rabarber är inte ett bär, utan en grönsak. Alla rabarbersorter innehåller oxalsyra, som finns framförallt i bladen som inte används så ofta till mat. Syrahalten blir högre på sensommaren. Är du lite orolig är det bättre att skörda på försommaren.