sluta röka Bild: Johnér Bildbyrå, Vardagspuls

"Det har varit tufft"

Så har det gått för Sluta röka-Niclas

För fem veckor sedan medverkade Niclas Krigsman i Vardagspuls för att lyckas med sitt mål: att fimpa cigaretterna en gång för alla.
Vi ringde upp honom för att kolla hur det har gått.

Publicerad 2015-05-21 | Vardagspuls

Eventmakaren och innovatören Niclas Krigsman har varit storrökare i många år, en ovana som han försökt bryta med flera gånger. Men varje försök har slutat med att han plockat upp cigaretterna igen. Nu var det dags för rejäla åtgärder. När Vardagspuls efterlyste en rökare som ville sluta och berätta om det i programmet så hörde han av sig.
– På det här sättet skulle alla få veta att jag vill sluta, och då blir det ju svårare att börja igen, sa han då.
Fem veckor har passerat.
Vi ringde upp Niclas Krigsman för att höra hur det har gått.

Okej, Niclas, berätta nu – har du lyckats hålla dig borta från cigarretterna?

– Ja! Det har jag faktiskt! Jag har varit rökfri i fem veckor nu. Men det har varit tufft och jobbigt. I början var jag väldigt rastlös, det är ju en rent fysisk grej också, det där att ha något att hålla i. Men jag bestämde mig helt enkelt. Och eftersom jag avskyr att ha förbud i mitt liv, så har jag tre oöppnade cigarettpaket hemma. De finns där – men jag rör dem inte, för att jag väljer det. Då blir det på något sätt enklare.

Vad fick du för reaktioner när du medverkade i programmet?

– Väldigt positiva. Folk tycker att det är jättebra och ett superkul sätt att göra det på. Så jag känner stort stöd. Jag skrev ut det på Facebook också, så att verkligen alla i min omgivning vet.

Har du använt några hjälpmedel mot röksuget?

– Ja, både nikotintuggummi och nikotinspray. Och så använder jag tre olika sorters nikotinfritt snus, även om mina barn tycker att det ser töntigt ut (skratt).

Märker du någon skillnad i kroppen?

– Jag hade bra kondition även när jag rökte eftersom jag tränar mycket, men jag märkte att jag var i väldigt fin form nu när jag var uppe och åkte skidor. Kanske har det påverkat. Men jag tycker också att jag har fått finare färg i hyn, att jag ser lite piggare ut.

Till alla de som är på väg att göra som du och dumpa cigaretterna, vad har du för tips?

– Ge bara fan i att röka, man måste bestämma sig. Och berätta för precis alla. Säg att du inte längre vill vara en ofräsch rökare som luktar illa. Och vännerna kan gärna få skälla lite på en om man ger upp.