30 000 SMS, isvatten i mängder och flera miljoner senare. Tack vare mångas engagemang kring Ice Bucket Challenge hösten 2014 har Hjärnfonden samlat in 3 miljoner kronor till ALS-forskningen skriver organisationen själv på sin hemsida. Hjärnfonden har lagt upp den här videon på Youtube.

Banbrytande upptäckt efter hånad kampanj

Miljontals dollar till ALS-forskningen

Ice bucket Challenge. Den sågade kampanjen i sociala medier har genererat miljoner världen över och nyligen gjordes en revolutionerande upptäckt i kampen mot ALS.

Publicerad 2015-09-22 | Vardagspuls

Många hakade på utmaningen – lika många sågade den. Att hälla en hink med isvatten över huvudet och sen lägga upp filmen i sociala medier –  för att hjälpa als-forskningen. Hur skulle det gå till? Donerade verkligen folk pengar och hur skulle pengarna fördelas? Många ifrågasatte utmaningen som spred sig som en löpeld på Facebook, Instagram och Youtube förra året.

Hittat ett protein

Men enligt amerikanska sajten socialmediatoday.com har forskare på Johns Hopkins universitet i USA nu upptäckt ett protein som kan vara orsaken till celldöd i hjärnan som sker hos ALS-patienter.  Och den här upptäckten skulle kunna vara ett steg i att bromsa upp sjukdomen. Och pengarna bakom forskningen sägs komma från donationer efter att utmaningen uppmärksammat sjukdomen.

Totalt ska runt 115 miljoner dollar ha kommit in till ALS-forskningen till olika organisationer enligt ALS Association (ALSA).

 

Det här är ALS

ALS står för amyotrofisk lateral skleros och sammanfattar en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Det leder till muskelförtvining och förlamning och till slut dör den drabbade av andningssvikt.

Varje år insjuknar runt 220 personer i ALS enligt Hjärnfonden. De flesta mellan 50 och 70 år.

Det är oklart varför sjukdomen uppstår – men i vissa fall ligger gener bakom.

Det finns i dag inget botemedel men det finns behandling som kan förlänga överlevnaden.

Källa: Hjärnfonden, Vårdguiden

Snabbfrågan
Antog du själv utmaningen?
0%
0%
0%
0%