Ung kvinna som har ont i magen Bild: Mostphotos

Så kan unga kvinnor lindra sina magproblem

Professorns 5 tips för att slippa besvär

En fjärdedel av alla unga svenska kvinnor upplever magproblem varje vecka. De flesta uppger att stress är den största bidragande orsaken. Här delar professorn Robert Brummer med sig av sina bästa tips för att slippa magont.

Publicerad 2017-07-04 | Vardagspuls

Drygt en tredjedel av alla svenskar uppger att de haft problem med magen under det senaste året, visar en ny undersökning. Den största ökningen sedan tidigare år har skett bland kvinnor. Hela 41 procent av alla tillfrågade kvinnor upplever någon typ av magproblem, medan 26 procent av männen gör det. Nästan hälften av alla unga kvinnor (i åldrarna 15-34 år) har haft problem med sin maghälsa under det senaste året. En fjärdedel har det varje vecka.

Unga kvinnor stressar mer

Stress främsta orsaken

Vad beror då den stora ökningen på? Det har inte undersökts vad som är de bakomliggande faktorerna, men de intervjuade har frågats vad de anser är de största bidragande orsakerna till magbesvären. Vanligast är stressrelaterade problem, mer än varannan uppger att stress är den främsta bidragande orsaken. På andra plats kommer ”dåliga matvanor” och på tredje plats ”för lite vardagsmotion”. Robert Brummer, professor i gastro-enterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet, oroas av resultatet samtidigt som det i stora drag överensstämmer med hans förväntningar.
– Det jag blir förvånad av är att så många uppger att magbesvären beror på stress. Men det kan till viss del förklaras av att det skrivs så mycket i medierna om stress och stressmage, säger han.

Robert Brummer, professor i gastro-enterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet.

Professorns 5 tips för att slippa magont

  1. Ät regelbundet. "Det är väldigt viktigt för maghälsan att du håller i rutinerna. Hoppa aldrig över frukosten, ät inte mat sent på kvällen om du inte vanligtvis gör det."
  2. Undvik stress. "Det här är förstås lättare sagt än gjort, jag förstår det. Men det är viktigt att tänka på och ta hänsyn till att stress är en sannolik förklaring till magproblem."
  3. Undvik matförgiftningar när du reser. "Tänk på vad du äter och ät ingenting misstänksamt. Om du blir matförgiftad kan det leda till magproblem i månader, till och med år, efter att det akuta illamåendet gått över."
  4. Undvik antibiotika. "Om du inte verkligen behöver det, det vill säga. Var restriktiv. Antibiotika kan påverka magfloran negativt vilket i sin tur kan leda till  olika magproblem."
  5. Rör på dig! "Regelbunden motion som innebär stor rörlighet, till exempel löpning, är bättre än promenader och cykling, enligt min erfarenhet av kontakt med patienter. Magen behöver röra på sig."

Så gjordes undersökningen: I maj 2017 intervjuade Kantar Sifo 1 209 personer i Sverige i åldrarna 15-79 år på uppdrag av mejeriföretaget Valio. Det är tredje året som undersökningen Magrapporten genomförs. Resultatet presenterades under Almedalsveckan 2017.