kär Bild: Johnér

Så länge varar en förälskelse

Människan har längre förälskelsefas än djur

Kär och galen? Ja, faktiskt. Att vara kär är ju lite som att vara sjuk. Vi fungerar inte helt rationellt i alla lägen under en förälskelse. Och en förälskelse varar heller inte all evighet. Och tur är väl kanske det?
– Att vara förälskad är som vilken drog som helst, säger kemiprofessorn Ulf Ellervik.

Publicerad 2016-06-09 | Vardagspuls

Att kärleken är blind är ett uttryck som faktiskt har legitimitet. Och anledningen är helt enkelt att vi ska vara ”blinda” för våra partners fel och brister för att vi ska lyckas få relationen att hålla tillräckligt länge för att bilda familj. Det är signalsubstanser och belöningssystemet i hjärnan som kickar igång och som gör att vi inte ser bristerna i ett första skede.

Hur en förälskelse upplevs är naturligtvis olika för alla. En del känner pirr, andra lyckorus. Eller kanske känner vi bara en varm känsla och en längtan av att ständigt vara nära personen. Oavsett hur så är det ofta en känsla av välbehag – om det är ömsesidigt vill säga. För när vi är kära avger nämligen hjärnans belöningssystem njutningskänslor.
– Att vara förälskad är som vilken drog som helst som ger njutningskänslor, säger Ulf Ellervik som är professor i kemi vid Lunds universitet, till Metro.

3 faser av kärlek

Och de här känslorna kan delas in i olika faser. Ulf Ellervik berättar för Metro att den första fasen är lust. Men det är något som vi kan känna för många. Det är i fas nummer två som förälskelsen kommer in. Och det har att göra med ett helt annat system i hjärnan där signalsubstanserna dopamin, serotonin och noradrenalin spelar in. De framkallar en fysisk reaktion som gör att man får ett intresse och en fysisk dragningskraft för just den enda personen. När det stadiet går över så infinner sig fas nummer tre – djup kärlek eller vänskap. Och det är ofta då som pirret försvinner, även om det så klart kan komma tillbaka då och då av olika anledningar. Kanske när man varit ifrån varandra länge eller när man gör nya saker ihop.

Men hur länge kan man ha kvar det där sköna pirret då? Enligt Ulf Ellervik varar en förälskelse i vanligtvis 1,5 till 2 år. Men när det inte längre finns något nytt att upptäcka hos den andra personen så försvinner förväntan och därmed avtar också känslan av njutning och förälskelse. Hjärnan övergår då till det normala och förälskelsen lägger sig. Men det här är inte något man ska vara ledsen över enligt Ulf Ellervik.
– Det är nästan lite tröstande att veta att alla förälskelser tar slut, det är absolut inget konstigt utan det är så för alla. Det ska ta slut.

MER:

Så får du din relation att hålla

”Att springa lopp är som att vara kär”

Kan de här 36 frågorna göra vem som helst förälskad

Därför kraschar dina relationer

Relationscoachen: Så byter du dåliga mönster

Därför kysser vi varandra

Psst!

barn hund

Det är inte bara människan som kan bli förälskad. Det gäller även djur. En hund är förälskad i genomsnitt tre månader, en elefant i några dagar och en fågel i några minuter, berättar Ulf Ellervik för Metro. För människan är alltså förälskelsernas jämförelsevis lång.
– Av någon anledning har det varit positivt för människan att ha en riktigt lång förälskelsefas, säger han.