Så lite sömnbrist fördubblar krockrisken Bild: Johnér

Så lite sömnbrist fördubblar krockrisken

Sovit dåligt? Då ska du lämna bilen hemma! Bilförare som sovit bara en till två timmar mindre än rekommenderat löper dubbelt så stor risk att krocka, visar en amerikansk studie.

Publicerad 2016-12-08 | Vardagspuls

Du kanske känner till att det är samma straff på att kör bil rattfull som att köra påtagligt trött. Men visste du hur lite sömnbrist som faktiskt motsvarar en rattfylla om man ser till risken att krocka.

En bilförare som sovit en till två timmar mindre än den rekommenderade minimilängden på sju timmar har en fördubblad krockrisk. Det visar en omfattande studie från USA:s ideella bilägarorganisation AAA.

– Man kan inte sova för lite och ändå tro att man ska fungera säkert bakom ratten. Vår nya studie visar att en bilförare som fått mindre än fem timmars nattsömn har samma olycksrisk som en person som är rattfull, säger CY David Yang, ledande körsäkerhetsforskare på AAA.

En femtedel har sovit för lite

Forskarna har undersökt över 7 000 förare i 4 500 bilkrascher och fokuserat på hur mycket var och en har sovit innan kraschen. Studien visar att en femtedel av alla bilförare som krockar har sovit mindre än sju timmar.

Att sova ännu mindre än de tidigare nämnda 1-2 timmar ökar risken att krocka betydligt. De som sovit fyra timmar på en natt löper 4,3 gånger högre risk att krocka, medan de som sovit endast tre timmar löper hela 11,5 gånger större riska att krocka med bilen.

Forskarlaget liknar en nattsömn på sex timmar vid att ha 0,5 promille alkohol i blodet.

Forskarnas råd

  • Kör alltid under tider på dygnet då du vanligtvis är vaken.
  • Planera alltid in en kort vila varannan timme.
  • Ät inte kaloririk mat och undvik läkemdel som gör dig trött.
  • Res alltid med någon annan som kan köra bil.