Surströmmingspremiär Bild: Mostphotos

Äntligen surströmming – men ät inte för mycket

Unga bör skippa strömmingen resten av året

Surströmming – för en del en älskad tradition för andra en anledning att fly landet. Om du är en av dem som sett fram emot surströmmingspremiären kan det vara bra att passa på nu och undvika strömmingen resten av året. Det rådet gäller barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder. Orsaken är höga halter av miljögifter som kan föras över vid graviditet.

Publicerad 2016-06-02 | Vardagspuls

Nu är det högsäsong för surströmming. En efterlängtad, och illaluktande, tradition – men också giftigt. Många har dessutom inte koll på de råd som gäller kring hur mycket strömming de och deras barn kan äta. Strömmingen som används vid tillverkningen av surströmming är framförallt fiskar i Bottenviken och Bottenhavet. Bara var tionde kvinna i åldrarna 18 till 29 år känner till att de bör begränsa konsumtionen av all fisk från det området eftersom de innehåller höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Åtminstone om de någon gång vill ha barn. De giftiga ämnena lagras nämligen i kroppen och förs över till barnet vid graviditet och amning. Att sluta äta fisken när man redan är gravid gör ingen skillnad eftersom gifterna lagras i flera år i kroppen.

Får bara säljas i Sverige

Trots att strömming och lax från Östersjön och Bottniska viken innehåller högre halter av dioxin och PCB än vad som är tillåtet inom EU får fisken säljas i Sverige.

– En förutsättning för Sveriges undantag från EU:s regler är att vi informerar om riskerna med att äta fisken. Men för många unga kvinnor känns barnafödande avlägset, och det är därför svårt att nå ut med informationen, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Gäller även för barn

Kvinnor i barnafödande ålder ska enligt rekommendationerna inte äta strömming eller annan fisk med höga halter dioxin eller PCB mer än 2-3 gånger per år. Men vad många inte känner till är att samma rekommendationer gäller för barn och ungdomar. Miljögifterna lagras i kroppen i tiotals år och kan påverka utvecklingen av hjärnan, immunförsvaret och hormonsystemet. Bara varannan förälder känner till att rådet gäller också barn och ungdomar.

Vuxna män och kvinnor som passerat barnafödande ålder kan däremot äta strömming någon gång i veckan. Emma Hallding Ankarberg förklarar.

– Vuxna är inte känsliga för dioxin och PCB. Och eftersom strömming är rik på bland annat det nyttiga omega 3-fettet och D-vitamin är strömming bra mat för vuxna, säger hon.

Fiskar med höga halter dioxin och PCB

Dessa fiskar bör barn och ungdomar eller kvinnor i barnafödande ålder inte äta mer än 2-3 gånger per år:

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern.
  • Strömming/sill från Östersjön (det är samma fiskart, den kallas "sill" söder om Kalmar och "strömming" norr om Kalmar).
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern.
  • Vildfångad röding från Vättern.