mjölk Bild: Johnér, Arla

Så nyttiga är de alternativa mjölkdryckerna

Mjölk eller inte mjölk – det är frågan

Nya mjölkdrycker – den ena mer proteinrik än den andra - dyker upp titt som tätt i butikerna. Men hur ställer de sig bredvid vanlig hederlig standardmjölk? Är de egentligen nyttigare eller är de faktiskt helt onödiga? Dietisten reder ut.

Publicerad 2016-04-22 | Vardagspuls

Diskussionerna huruvida vuxna människor ska dricka mjölk eller ej är många och omdebatterade. Ett av skälen till varför vi inte bör dricka mjölk är för att det innehåller laktos som många kan reagera negativt på. Men det här tycker inte nutritionist Anki Sundin är ett tillräckligt argument.
– Ur ett allmänt hälsoperspektiv stämmer det inte. Det är individuellt så du får fråga dig själv om du mår bra av att dricka mjölk eller äta mejeriprodukter. Mjölk har ett högt näringsinnehåll så det kan tvärtom vara väldigt bra att ha med i sin kost, säger hon till Expressens Hälsoliv som också jämfört olika drycker.

Dietisten: Mjölk lika bra som alternativa drycker

Och nya varianter av mjölkdrycker som ska vara extra hälsosamma poppar upp i butikerna med jämna mellanrum. Men faktum är att vanlig hederlig mjölk fungerar precis lika bra enligt Anki Sundin. Mjölk är berikat med D-vitamin, något som många i Sverige riskerar att ha brist på.

Och enligt Anki Sundin är det just kombinationen av D-vitamin och kalcium som gör vanlig mjölk till ett bra livsmedel och som är extra bra för skelettet och minska risken för benskörhet.

De alternativa mjölkdryckerna, som havre-, ris- och sojamjölk, innehåller också ofta mindre protein och kalcium än vanlig mellanmjölk.

MER:
Feta mjölkprodukter hjälper dig hålla vikten