Bild:

Ny studie: Så skadligt är det att sitta i bilkö

Därför är det så viktigt att stänga av ventilationen

Nu är det bevisat – det är skadligt för hälsan att sitta i bilkö. Föroreningar i luften är förhöjda med så mycket som 40 procent vid stillastående trafik jämfört med flödande trafik, enligt en ny studie. Men du kan göra någonting åt det.

Publicerad 2016-08-29 | Vardagspuls

Brukar du målla illa vid långvarigt rödljus eller när du sitter i en bilkö och trafiken kryper fram? Det kan bero på mer än den stressande situationen, visar ny forskning från University of Surrey.

Enligt den brittiska studien ökar mängden skadliga avgaser med 40 procent kring bilköer och stillastående trafik vid rödljus. Därför är det viktigt att bilister gör vad de kan för att skydda sig från föroreningarna.

– När det är möjligt och när vädret tillåter det är en av de bästa sätten att minska mängden gifitiga gaser du utsätts för att hålla fönstren stängda, stänga av fläkten och öka avståndet till bilen framför dig, oavsett om du sitter i en bilkö eller väntar vid ett trafikljus, säger doktor Prashant Kumar, en av de forskare som genomfört studien, till Science Daily.

Stäng av ventilationen

Genom att hålla fönstren stängda och ändra ventilationens inställning så att luften cirkulerar i fordonet istället för att suga in luft utifrån kan du minska mängden giftiga gaser i bilen med så mycket som 76 procent.

Om din ventilation saknar inställningen som gör att luften cirkulerar är det bättre att helt stänga av den. Faktum är att den sämsta kombinationen är att låta fönstren vara stängda samtidigt som ventilationen suger in luft utifrån – då samlas de skadliga partiklarna i bilen.

Källa: Science Daily