sola säkert Bild: Johnér Bildbyrå

Så solar du säkert

Stor guide inför sommaren – skydda dig rätt mot solen

Äntligen sommar och sol! Sitta ute och ha picknick, ta årets första dopp eller ut och jogga i solskenet, som vi har längtat – men du glömmer väl inte att smörja in dig ordentligt? Här är Vardagspuls guide hur du undviker att bränna dig.

Publicerad 2015-06-04 | Vardagspuls

Var rädd om dig i sommar! Solvärmen är underbar – men också farlig.
Antalet fall av hudcancer blir allt fler i Sverige. Faktum är att hudcancer ökar snabbast av alla cancerformer, enligt siffror från 2014. Många kanske inte tänker på att smörja in sig nu i början av sommaren – men det är faktiskt nu som de flesta bränner sig. Huden är inte van vid solen efter den långa mörka vintern. 

Extra viktigt på stranden

Vuxna kan absolut njuta av solen men det är viktigt att komma ihåg att smörja in sig mycket och ofta framför allt om du är typen som gillar att ligga i en solstol på stranden. Den fria horisonten som ofta finns vid en strand gör att du utsätts både för den direkta strålningen från solen men också från den spridda i himlen. Mellan klockan 11 och 15 är solen som starkast, då kan det vara smartast att hålla sig i skuggan och vara sparsam med soltiden.

Kläder är det bästa skyddet

Solen kan dock också bränna den som jobbar i trädgården eller tar en joggingtur, så glöm inte att smörja in dig även då. Det absolut bästa sättet att skydda sig mot solen är att ha kläder på sig. Därför kan det vara bra att skydda känsliga områden som axlar och hårbotten med t-shirt och hatt. Där kläder inte skyddar kan du använda solskyddsfaktor. 

Håll koll på UV-index

När du väljer vilken solskyddsfaktor du ska använda kan det vara bra att ta reda på vad UV-index är där du befinner dig. Ju högre UV-index desto större behov av skydd. Skalan går från 1-11 och en vanlig sommardag i Sverige brukar UV-index ligga på ungefär sex, en hög siffra. Bara när UV-index är ett eller två är det riskfritt att vara i solen utan skydd. Det är två olika typer av UV-strålar som når jorden: UVA och UVB. UVA strålarna är den största andelen strålar, ungefär 95 procent. UVA-strålarna är det som gör oss bruna men kan också skada huden och leda till hudcancer. UVB-strålarna gör huden tjockare och bildar D-vitamin. UVB är strålarna som gör att du kan bränna och kan precis som UVA leda till cancer. 

Välj rätt spf

Solskyddsfaktorn, eller spf, anger skyddet mot UVB-strålarna. Det är viktigt att skydda sig mot UVA så dubbelkolla när du köper solkräm att den skyddar mot bägge typerna av strålning. Solskydd brukar delas in i fyra kategorier från lågt skydd till mycket högt skydd.
Spf 6-10, lågt skydd
Spf 15-25, medelhögt skydd
Spf 30-50, högt skydd
Spf 50+, mycket högt skydd

När du väljer din spf ska du tänka på hur länge du ska vara i solen och vad du ska göra.  Det är också viktigt att smörja in sig ordentligt. Enligt rekommendationer från Apoteket ska du använda en handfull för hela kroppen. Smörjer man in sig för lite blir skyddet längre. Om du ska göra en aktivitet där du kommer svettas eller om du badar ska du upprepa insmörjningen ofta. Ett solstick är alltid bra att ha med sig för att se till att näsar, öron och läppar är ordentligt skyddade mot solen. Här nedan följer en tabell på vilken faktor du ska använda när beroende på din hudtyp. Är du osäker kan du rådfråga personalen på Apoteket.

Ta hand om dig i sommar och sola säkert! 

Hudtyp 1, blir alltid röd och aldrig brun. Ljus hy, blond eller rödhårig och har ofta fräknar.
Hudtyp 2, blir alltid röd och ibland brun. Ljus hy, blont eller mörkblont hår.
Rätt spf för dig:
Utomhusaktivitet: medelhögt skydd
Strand/bad: medelhögt skydd
Resa till medelhavet: högt skydd
Resa nära ekvatorn: högt eller mycket högt skydd
Tips! Var extra noga med hög solskyddsfaktor på ansikte, dekolletage och händer som exponeras mest för solen.

Hudtyp 3, blir röd ibland men nästan alltid brun, bränner sig sällan.
Hudtyp 4, blir aldrig röd och alltid brun.
Rätt spf för dig:
Utomhusaktivitet: lågt skydd
Strand/bad: medelhögt skydd
Resa till Medelhavet: medelhögt skydd
Resa nära ekvatorn: medelhögt skydd
Tips! Även om du nästan aldrig bränner dig så kan du drabbas av hudcancer. Därför är det viktigt att sola lugnt i början och trappa ner på solskydd allt eftersom. 

Hudtyp 5, mörkbrun hud och svart hår. Risken för att bränna sig eller få hudcancer är låg. Det kan ändå vara bra att skydda de områden av huden som normalt är skyddade från solen som fotsulorna. 

Källa: Apoteket och Strålsäkerhetsmyndigheten