Hud med ett hjärta av lotion. Bild: Pixabay

Så tar du hand om din torra hy

För mycket duschande kan göra det värre

Vintern är en årstid då många drabbas av torr, fjällande och kliande hy. Det kalla vädret och att man tvättar händerna oftare är två stora bovar för huden. Därför är det viktigt att ge hyn lite extra kärlek den här tiden på året!

Publicerad 2017-02-23 | Senast ändrad 2018-01-18 | Vardagspuls

Torr hud kan vara jobbigt på flera olika sätt. Den kan klia, strama och dessutom bli röd och fnasig. Hur lätt man drabbas av torr hud är olika från person till person men de flesta råkar ut för det någon gång. Här kommer några användbara tips hur du kan förebygga och ta hand om din redan torra hud. 

Torra händer

Torra och nariga händer kan vara riktigt besvärande. Så här i förkylningstider kanske man också tvättar och spritar händerna oftare än vanligt vilket gör huden mer känslig. Det här kan du göra för att ta hand om dina händer.

 1. Använd en mild och oparfymerad tvål. Starka tvålar torkar ut huden.
 2. Handsprit torkat ut händerna. Om du använder handdesinfektion, se till att den också är återfuktande.
 3. Smörj in händerna! Handkrämer finns i de flesta former och lukter, hitta din egen favorit!

Torr i ansiktet

Huden i vårt ansikte får utstå mycket: torr luft, kalla vindar och stark sol. Om du är utomhus mycket på vintern är det viktigt att skydda huden från naturens påfrestningar.

 1. Undvik att använda tvål. Rengör istället huden med en rengöringslotion eller olja.
 2. Klappa huden torr. Gnugga inte med handduken när du torkar utan klappa istället med handduken, det är mycket snällare mot huden.
 3. Använd solskyddsfaktor! En kall och klar vinterdag kan solen lysa starkt. Använd därför fuktkräm eller smink med SPF helst året runt.

Om du duschar mycket

Mycket träning brukar vara synonymt med många duschar. När man tvättar sig med vatten försvinner en del av hudens naturliga fettlager och därför blir man torr.

 1. Använd en duscholja när du duschar. Det hjälper till att hålla huden mjuk och smidig.
 2. Badda dig torr. Precis som när du tvättar ansiktet är det bättre att klappa huden torr med en handduk i stället för att gnugga.
 3. Smörj in dig. Använd en fet kräm för att återfukta huden efter att du har duschat. Var extra noggrann på armbågar, knän och smalben.
 4. Duscha mindre. Tänk på hur ofta du duschar. Ibland kanske det räcker med att tvätta av sig med en fuktig handduk. 

Viktigt att tänka på

 1. Om den torra huden kliar, klia inte! Det kan göra det värre så smörj istället in för att lindra klådan.
 2. Gå till läkaren om det inte hjälper. Om klådan inte går över efter en vecka eller om du får röda fläckar som kliar så kan det vara bra att gå till vårdcentralen. 

Källa: 1177.se