Glass kan ge huvudvärk Bild: Pixabay

Så undviker du glasshuvudvärk i sommar

”Hjärnan kan uppleva kyla som smärta”

Glass och sommar hör ihop för många av oss. Men var kom den där huvudvärken som vi faktiskt kan få av att äta glass in i bilden? Mot den finns det bara en åtgärd som funkar. Det handlar om att du ska slicka i dig glassen långsamt.

Publicerad 2016-07-11 | Vardagspuls

Brukar du få ont i huvudet av att äta glass? Tror du att du bara inbillar dig? Det gör du faktiskt inte. Det finns nämligen en diagnos som kallas för just glasshuvudvärk och som orsakas av att det smärtcentra som kontrollerar svalg och panna ligger nära varandra i hjärnstammen.

– Kroppen kan inte alltid placera smärta rätt, det är samma sak när man har hjärtbesvär och får ont i armen. Bevisligen är det inte så många som kör upp glassen i näsan, men kyla i sig kan uppfattas av hjärnan som smärta. Sen gör hjärnstammen en feltolkning och tror att smärtan kommer från pannan istället för svalget, säger Jesper Peterson, verksamhetschef för neurologin på Skånes universitetssjukhus, till Nyhetsbyrån TT.

Undvik stora mängder kall mat

Det handlar med andra om ett svalg-pannamisstag som kroppen tolkar fel. Enligt Jesper Peterson vid Skånes universitetssjukhus finns det bara ett knep för att undvika glasshuvudvärken.

– Om man vill undvika smärta ska man inte äta stora mängder kall mat på väldigt kort tid, säger han till TT.

Så det är bara att fortsätta att äta glass i sommar. Men kom ihåg att njuta långsamt och med måtta!

Källa: SVT Nyheter