lunch buffé pizza Bild: Johnér, Pixabay

Lunchpizza idag igen?

Skyll på restaurangen – matens placering avgör hur du äter

Snart dags för lunch. Och som vanligt stegar du iväg till det där stället med lunchbuffé. Mycket valuta för pengarna, tänker du.
Men visste du att matens placering på buffébordet påverkar hur hälsosamt du äter?
Lär dig psykologin bakom buffévalen – och undvik att överäta av den där pizzabiten.

Publicerad 2016-09-12 | Vardagspuls

Varje dag köar en massa människor till lunchbufféer runtom i landet. Men vad många inte känner till är att rätternas placering påverkar hur mycket – och framför allt vad – de äter. I själva verket är påverkan så stark att två tredjedelar av en persons tallrik är fylld med de första rätterna. Dessutom, när mindre hälsosamma livsmedel serveras först, utgör dessa 31 procent av allt på tallriken. Detta enligt en amerikansk studie av Dr. Brian Wansink och Dr. Andrew Hanks.

Maten placerades olika

Wansink och Hanks genomförde sin studie i ett sammanhang där deltagarna serverades en sju-rätters frukostbuffé. I matsalen serverades rätterna på två separata bord drygt 15 meter ifrån varandra. Utan att deltagarna var medvetna om det, placerades rätterna på de båda borden i olika ordning.

På det ena serverades ostäggröra, stekt potatis, bacon, kanelbullar, müsli, mager yoghurt och frukt i den ordningen. På det andra var ordningen den precis motsatta med frukt, yoghurt, müsli och så vidare först. De 124 deltagarna fick slumpmässigt, och på enbart en vända, plocka sin frukost från ett av de två borden.

Valde mest av det närmaste

Resultatet visade att de livsmedel som presenteras först valdes i störst utsträckning. 86,4 procent av deltagarna tog frukt när detta erbjöds först, att jämföra med 54,8 procent när frukten kom sist. På samma sätt, tog 75,4 procent ostäggröra när den kom först jämfört med 28,8 procent om den kom sist. En persons tallrik var dessutom i snitt fylld till 65,7 procent med åtminstone en av de tre första livsmedel i buffén.

Näringsfysiologens bästa tips om ”clean eating”

Så vad kan man då lära sig av det här? Om du står vid buffén – börja alltid vid grönsaksänden. Och om det är du som serverar – styr ”trafiken” mot den nyttigaste änden först. Eftersom svinnet dessutom minskar blir det bättre för miljön. Något som exempelvis vissa hotellkedjor har noterat. Där har man dessutom gått över till något mindre tallrikar för att gästerna verkligen ska äta upp allt de tar.