Pollen Bild: Mostphotos

Så vet du att det inte är en vanlig förkylning

Det här händer i kroppen vid pollenallergi

Näsan rinner och ögonen svider och tåras. Vårförkylning på gång? Kanske. 
Men ännu större är sannolikheten att det handlar om pollenallergi. Allt fler av oss drabbas – och nu är säsongen här igen.

Publicerad 2015-03-18 | Vardagspuls

Besvären vid en pollenallergi kan likna dem vid en vanlig förkylning. Skillnaden är att vid en förkylning får man också ofta ont i halsen, tjockare snuva och ibland feber. Tecknen på pollenallergi är snarare vattnig snuva omväxlande med nästäppa, nysningar och klåda i näsan. Ögonen kliar och blir röda och ofta kan man också känna sig väldigt trött.

Om besvären stämmer med ovanstående och dessutom inte har gått över på cirka en vecka, kan man vara ganska så säker på att det handlar om pollenallergi snarare än en vårförkylning. 

Det här händer i kroppen vid pollenallergi

Besvären uppstår när pollenkorn fastnar i ögonens och näsans slemhinnor. Hos den som är allergisk börjar kroppen producera allergiantikroppar mot den allergen, det ämne, man är allergisk mot.
Antikropparna sätter sig fast på ytan hos en del celler i kroppen som innehåller histamin och andra retande ämnen. Nästa gång det allergiframkallande ämnet  – det vill säga pollenkornet – kommer in i kroppen, fastnar det på antikropparna. Cellerna börjar då släppa ut de retande ämnena som leder till den allergiska reaktionen: rinnsnuva, nysningar och klåda i näsan och ögonen.

Björkpollen kommer på våren, gräspollen till sommaren och gråbopollen till hösten.

Näsa och hals

Vid pollenallergi börjar näsan klia, den rinner och är täppt. Snuvan är lättflyttande. Du får nysattacker med flera nysningar i sträck. Även halsen kan klia. Även vid förkylning kan näsan rinna och vara täppt men snuvan är ofta trögflytande. Du har sporadiska nysningar och ont i halsen.

Ögon

Kliar, blir röda, svullna och irriterade vid pollenallergi men påverkas inte alls vid förkylning.

Kroppstemperatur

Påverkas inte av pollenallergin. Vid förkylning är feber ett vanligt symptom.

Varaktighet

Pollenallergi kan vara i flera veckor och är återkommande varje år. En förkylning går ofta över av sig själv inom någon vecka.

Källa: Astma- och allergilinjen.