sommar mat picknick äta hygien Bild: Johnér Bildbyrå

Se upp med sommarmaten – så håller du dig frisk

Slipp magsjuka och njut i sommar

Varje år drabbas cirka 500 000 svenskar av matförgiftning, enligt Livsmedelsverket, och sommarvärmen ökar risken.
Så här hanterar du den vanliga sommarmaten för att vara på säkra sidan.

Publicerad 2015-06-29 | Senast ändrad 2017-07-07 | Vardagspuls

Burgare

Grillsäsongen är igång, burgare har blivit trendmat – men den populära rosastekta burgaren kommer med hälsorisker. Livsmedelsverket har tidigare varnat för trenden med halvråa burgare. Man hittade  den farliga Stec-bakterien, som när den drabbar människor kallas ehec, i mer än vart tionde prov vid ett omfattande test av utländskt nötkött. Ehec kan orsaka allt från mild diarré till blodiga diarréer och njursvikt.
Så hur är du på den säkra sidan? "Genomstek hackat och malet kött ordentligt", säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.

Frysta hallon

Sommartiden är säsong för färska bär och färsk frukt, men det är fortfarande många som köper frysta bär, särskilt hallon, för att ha till efterrätter, smoothies och tårtor. De senaste åren har flera allvarliga fall av magsjuka – några med dödlig utgång – rapporterats. Svenskarna äter enormt mycket hallon. Den svenska produktionen räcker inte till för efterfrågan, så vi importerar runt 7000 ton frysta bär årligen, framför allt från Serbien. I de många leden (plockning, bevattning, förflyttning) kan smittor spridas.
Så hur är du säker? 
Koka bären i en minut. Då dör alla virus.

Ostron

Det är lyxigt att sitta i solen, smutta på något bubbligt och gulpa i sig ostron en fin sommareftermiddag. Men välj ostronserveringen med omsorg, och sålla bland ostronen om du äter dem hemma. Sjuka ostron kan vara bärare av colibakterier, hepatit B samt en bakterie som heter Vibrio Vulnificus. Det är viktigt att ostronen är levande innan du äter eller tillagar dem.
Så hur är du säker? Om ostronet är lite öppet ska det slutas när du klämmer på det eller för in en kniv. Om inte, kasta det! Ett annat test: 
Om du pressar några droppar citron över ett öppnat ostron kan du ibland se att ostronet drar ihop den yttre kransen en smula, ett tecken på att det lever och irriteras.

Kyckling

Kyckling är populär sommarmat, både som filéer på grillen och som kycklingklubbor på picknicken. Men på sommaren är också halten av campylobacter i kyckling som högst, den bakterie som är en av de vanligaste anledningarna till magsjuka i Sverige. 
Så hur klarar du dig? Tvätta händerna före och efter tillredning av rå kyckling, och diska redskap och skärbräda noggrant innan du använder dem till annat. Kycklingkött utan ben är klart när kärntemperaturen är 72°C och köttsaften är helt klar utan rosa inslag. Kycklingkött med ben är klart när köttet lossnar lätt från benen, kärntemperaturen är 82°C och köttsaften är helt klar utan rosa inslag. 
Undvik att skölja kycklingen, eftersom små droppar med smitta kan stänka på andra livsmedel och köksattiraljer.

Plockmat

Bufféerna är ett trivsamt inslag på sommarens fester, men när det är varmt håller maten kortare tid.
Så hur är du säker? Se över om du behöver ta fram all mat samtidigt, vissa varor kan du kanske hålla längre i kylskåpet och ta fram vartefter. Ägghalvor ska till exempel inte 
stå framme i rumstemperatur mer än två timmar, i direkt solljus ska du dra en gräns på en halvtimme för att vara på den säkra sidan. En sommarbuffé som får stå framme håller en, möjligen två timmar, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, till MittKök.

Källa: Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Råd & Rön, Livsmedelsverket

Här är Livsmedelsverkets råd för att undvika matförgiftning:

Här är generella råd som gör stor skillnad när du hanterar mat.

  • Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
  • Genomstek fågel och köttfärs, smaka inte på rå köttfärs.
  • Skölj grönsaker.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
  • Håll varm mat varm.
  • Låt inte husdjur vara på diskbänk eller köksbord.