Bild: Johnér Bildbyrå

Se upp med sommarmaten – så håller du dig frisk

Slipp magsjuka och njut i sommar

Varje år drabbas cirka 500 000 svenskar av matförgiftning, enligt Livsmedelsverket, och sommarvärmen ökar risken.
Så här hanterar du den vanliga sommarmaten för att vara på säkra sidan.

Publicerad 2015-06-29 | Senast ändrad 2016-07-21 | Vardagspuls

Burgare

Grillsäsongen är igång, burgare har blivit trendmat – men den populära rosastekta burgaren kommer med hälsorisker. Livsmedelsverket har tidigare varnat för trenden med halvråa burgare. Man hittade  den farliga Stec-bakterien, som när den drabbar människor kallas ehec, i mer än vart tionde prov vid ett omfattande test av utländskt nötkött. Ehec kan orsaka allt från mild diarré till blodiga diarréer och njursvikt. Så hur är du på den säkra sidan? "Genomstek hackat och malet kött ordentligt", säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.

Frysta hallon

Sommartiden är säsong för färska bär och färsk frukt, men det är fortfarande många som köper frysta bär, särskilt hallon, för att ha till efterrätter, smoothies och tårtor. De senaste åren har flera allvarliga fall av magsjuka – några med dödlig utgång – rapporterats. Svenskarna äter enormt mycket hallon. Den svenska produktionen räcker inte till för efterfrågan, så vi importerar runt 7000 ton frysta bär årligen, framför allt från Serbien. I de många leden (plockning, bevattning, förflyttning) kan smittor spridas. Så hur är du säker? Koka bären i en minut. Då dör alla virus.

Ostron

Det är lyxigt att sitta i solen, smutta på något bubbligt och gulpa i sig ostron en fin sommareftermiddag. Men välj ostronserveringen med omsorg, och sålla bland ostronen om du äter dem hemma. Sjuka ostron kan vara bärare av colibakterier, hepatit B samt en bakterie som heter Vibrio Vulnificus. Det är viktigt att ostronen är levande innan du äter eller tillagar dem. Så hur är du säker? Om ostronet är lite öppet ska det slutas när du klämmer på det eller för in en kniv. Om inte, kasta det! Ett annat test: Om du pressar några droppar citron över ett öppnat ostron kan du ibland se att ostronet drar ihop den yttre kransen en smula, ett tecken på att det lever och irriteras.

Kyckling

Kyckling är populär sommarmat, både som filéer på grillen och som kycklingklubbor på picknicken. Men på sommaren är också halten av campylobacter i kyckling som högst, den bakterie som är en av de vanligaste anledningarna till magsjuka i Sverige. Så hur klarar du dig? Tvätta händerna före och efter tillredning av rå kyckling, och diska redskap och skärbräda noggrant innan du använder dem till annat. Kycklingkött utan ben är klart när kärntemperaturen är 72°C och köttsaften är helt klar utan rosa inslag. Kycklingkött med ben är klart när köttet lossnar lätt från benen, kärntemperaturen är 82°C och köttsaften är helt klar utan rosa inslag. Undvik att skölja kycklingen, eftersom små droppar med smitta kan stänka på andra livsmedel och köksattiraljer.

Plockmat

Bufféerna är ett trivsamt inslag på sommarens fester, men när det är varmt håller maten kortare tid. Så hur är du säker? Se över om du behöver ta fram all mat samtidigt, vissa varor kan du kanske hålla längre i kylskåpet och ta fram vartefter. Ägghalvor ska till exempel inte stå framme i rumstemperatur mer än två timmar, i direkt solljus ska du dra en gräns på en halvtimme för att vara på den säkra sidan. En sommarbuffé som får stå framme håller en, möjligen två timmar, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, till MittKök.

Här är Livsmedelsverkets råd för att undvika matförgiftning:

Här är generella råd som gör stor skillnad när du hanterar mat.

  • Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
  • Genomstek fågel och köttfärs, smaka inte på rå köttfärs.
  • Skölj grönsaker.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
  • Håll varm mat varm.
  • Låt inte husdjur vara på diskbänk eller köksbord.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

      Följ Vardagspuls bloggare

      Woho!

      Bild: Johnér

      Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

      KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

      Hurra för bönor!

      Bild: Press,Pixabay

      Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

      KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

      Vardagspuls testar

      Bild: Vardagspuls

      Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

      KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

      Ny, stor studie

      Bild: Johnér

      Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

      KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

      Vakna utvilad

      Bild: Johnér, Pixabay

      Maten som får dig att sova bättre

      KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

      Ät bra – må bra!

      Bild: Johnér och Pixabay

      8 smarta tips för en gladare tarmflora

      KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

      Ortorexi

      Bild: Johnér

      När sundheten blir osund

      KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

      Livsmedelsverket avråder

      Bild: Pixabay

      Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

      KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

      Sugen på något syrligt?

      Bild: Press, Pixabay

      Dietisten: Därför ska du äta vinäger

      KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

      Ät!

      Bild: Pixabay, Johnér

      Fasta – om du vill misslyckas

      KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

      Mjölkens dag

      Bild: Johnér

      Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

      KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

      Diffusa symptom

      Bild: Johnér

      Så undviker du högt blodtryck

      KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

      Studie:

      Bild: Johnér

      Därför behöver kvinnor mer sömn än män

      KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

      Vardagspuls reder ut

      Bild: Johnér

      Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

      KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

      Håll koll på din cykel

      Bild: Johnér, Vardagspuls

      Din mens kan påverka träningen mer än du tror

      KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

      Vi reder ut

      Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

      Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

      KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

      Ny studie:

      Bild: Johnér

      Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

      KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

      Myndigheten varnar

      Bild: pixabay.com

      Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

      KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

      Den dolda sjukdomen

      Bild: Johnér

      Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

      KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

      Ny studie:

      Bild: Johnér

      Trots bättre vanor blir vi allt fetare

      KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

      Forskare varnar

      Bild: Johnér

      Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

      KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

      14 tecken

      Bild: Johnér

      Så känner du igen en hjärtinfarkt

      KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

      Så tolkar du suget

      Bild: Johnér

      Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

      KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

      Ortopeden

      Bild: Johnér

      Så undviker du benskörhet

      KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

      Ny studie visar

      Bild: Johnér

      Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

      KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

      Ändrade livsstil helt

      Bild:

      Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

      KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

      Stress-verktyg

      Bild: Johnér Bildbyrå

      6 effektiva sätt att dämpa stress

      INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

      Smarta listan:

      Bild: Johnér Bildbyrå

      Maten som ger dig bättre sömn

      KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

      Smart lista

      Bild: Johnér Bildbyrå

      7 bra vanor som gör skillnad på vågen

      KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

      Sant och falskt

      Bild: Johnér Bildbyrå

      5 vanliga hälsomyter avslöjade

      KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

      Hitta rätt

      Bild: Johnér

      Vilken yoga passar just dig?

      KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

      Det farliga sockret

      Bild: Johnér

      Därför måste vi äta mindre

      KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
      5 myter om socker
      Så mycket socker innehåller maten – lista
      Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”