Under semestern är det många som skaffar sig alkoholvanor som kan bli svåra att göra sig av med när sommaren är slut Bild: Johnér

Så mycket mer dricker vi under semestern

Satsa på goda alkoholfria alternativ

Så här i semestertider är det många som njuter av sköna stunder på badstranden och trevliga grillkvällar tillsammans med familj och vänner. I samband med de festliga grillkvällarna avnjuts också ett och annat glas till maten – vanor som kan bli svåra att bryta när semestern är över. Vi tipsar om hur du kan tänka kring alkohol på sommaren och frestar med läckra alkoholfria alternativ.

Publicerad 2016-06-29 | Vardagspuls

En ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av IQ visar att mer än hälften av svenskarna (56 procent) dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Undersökningen visar också att det är vanligare med vardagsdrickande under semestern. 59 procent av de tillfrågade uppger att de dricker mer alkohol på vardagarna jämfört med övriga vardagar på året.

– Det finns få perioder under året som erbjuder lika många tillfällen att dricka alkohol som sommar och semester. Faran med en ökad alkoholkonsumtion under en längre tid är att dessa vanor kan vara svåra att bryta när semestern är slut, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

”Många oroade över sin alkoholkonsumtion”

På företaget IQ, som har en vision om ett samhälle där alkohol avnjuts med omsorg om hälsan så att ingen tar skada, uppger man i pressmeddelandet att många blir oroade över sin alkoholkonsumtion efter sommaren.

– Därför är det viktigt att fundera på hur och varför man dricker, för att skapa en medvetenhet kring sin egen alkoholkonsumtion, säger Juan-Pablo Roa i pressmeddelandet.

I Sifo-mätningen deltog 1000 personer i åldrarna 18-79 år.

Vardagspuls har tidigare skrivit om alkoholvanor under semestern. I en intervju tipsar läkaren Viveca Gyberg om hur man kan prata med någon som har alkoholproblem. Regel nummer ett är att inte anklaga den som dricker för mycket eftersom det kan förvärra situationen.

Njut av alkoholfria alternativ

Varför inte byta ut ölet och vinet mot ett trendigt alkoholfritt alternativ till kvällens eller helgens grillkväll? Med is och juice fixar du enkelt en god juicedrink som passar bra till maten.

Fem tips kring alkohol och semester

  1. Gör ett test på Alkoholprofilen.se innan semestern och skaffa dig en nulägesbild.
  2. Bestäm dig innan semestern för när och hur du tänker dricka alkohol. Med en målbild ökar också chansen att det blir så.
  3. Prata med din partner och familj om hur ni ser på alkohol under semestern.
  4. Varva med alkoholfria alternativ eller drick varannan vatten.
  5. Gör Alkoholprofilen.se igen efter semestern och jämför med resultatet före semestern.

Källa: IQ

alkohollinjen.se kan du få tips och råd om alkoholproblem.