Bild: Johnér

Diabetes typ 1 och 2 – det här är skillnaderna

Trots skillnaderna mellan diabetes typ 1 och diabetes typ 2 är det vanligt att de två typerna förväxlas. Vardagspuls reder ut vad som skiljer dem åt.

Publicerad 2015-11-11 | Vardagspuls

Diabetes är egentligen ett samlingsnamn för flera sjukdomar som har gemensamt att de alla gör att du får för mycket socker i blodet. Största skillnaderna är att typ 2 ofta är livsstilsbetingat medan typ 1 är genetiskt.

Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna:

  • Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin, det hormon som gör att cellerna kan ta upp socker från blodet.
  • Typ 2-diabetes beror däremot på att cellernas känslighet för insulin har minskat och att kroppens förmåga att producera insulin därför har minskat.
  • Graviditetsdiabetes är en form av typ 2-diabetes som gravida kvinnor kan få, men efter förlossningen blir blodsockernivåerna oftast normala igen.

Det här är diabetes typ 1

Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka hormonet insulin vilket gör att cellerna inte kan ta upp socker från blodet. Den drabbade får då för mycket socker i blodet.

Vanliga symptom på typ 1-diabetes är att:

  • du behöver kissa ofta och mycket
  • du blir väldigt törstig
  • du känner dig trött och kraftlös
  • du mår illa
  • du har magont
  • det luktar aceton ur munnen
  • du ser suddigt och får synrubbningar
  • du går ner i vikt snabbt

Dessa symptom brukar utvecklas under någon till några månader. Hos en tredjedel av de som får sjukdomen sker utvecklingen över lång tid och kan misstolkas som typ 2-diabetes. Typ 1-diabetes är delvis en ärftlig sjukdom. Man ärver en benägenhet att utveckla ett immunförsvar som kan angripa och förstöra cellerna som bildar insulin.

Diabetes typ 1 är en kronisk sjukdom. TIll skillnad från typ 2-diabetes, som i vissa fall kan behandlas med ändrad kost och ökad motion, kräver typ 1-diabetes insulinbehandling.

Det här är diabetes typ 2

De allra flesta, nio av tio, som har diabetes i Sverige har typ 2-diabetes. Vid typ 2-diabetes räcker insulinet inte till och det är därför du får för mycket socker i blodet. Symptom på typ 2-diabetes kan vara att du känner dig trött, blir väldigt törstig och att du kissar mer än vanligt. Motion och bra mat kan hjälpa till att sänka blodsockervärdet, men du kan också behöva läkemedel i form av tabletter eller spruta. I bland skrivs även motion ut på recept.

Ofta märks inga symptom

Vid typ 2-diabetes ökar blodsockervärdet oftast under flera år. Symptomen kommer därför långsamt och kan vara olika starka. Många vet inte om att de har typ 2-diabetes eftersom sjukdomen ibland inte ger några symtom alls.

Den exakta orsaken till att typ 2-diabetes uppstår är inte känd, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till skillnad från typ 1-diabetes till stor del av livsstil.

Allt för mycket och onyttig mat i kombination med brist på motion ökar risken för övervikt, vilket i sin tur ökar risken för insulinresistens och typ 2-diabetes. Om du även är utsatt för stress, har höga krav och samtidigt har liten möjlighet att själv påverka din situation ökar mängden av stresshormonet kortisol i blodet. Ute i vävnaderna omvandlas det till kortison som ökar bukfetma och minskar insulinkänsligheten i musklernas celler. Just bukfetma är mer skadligt än till exempel fett runt höfterna.

Rökning ökar också risken att få diabetes typ 2.

Källa: Vårdguiden

Vi reder ut

Bild: Johnér

Diabetes typ 1 och 2 – det här skiljer dem åt

KROPP & HÄLSA Trots avgörande skillnader mellan de två är det vanligt att diabetes typ 1 och typ 2 förväxlas. Vardagspuls reder ut vad som skiljer dem åt.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

      Följ Vardagspuls bloggare

      Woho!

      Bild: Johnér

      Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

      KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

      Hurra för bönor!

      Bild: Press,Pixabay

      Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

      KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

      Vardagspuls testar

      Bild: Vardagspuls

      Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

      KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

      Ny, stor studie

      Bild: Johnér

      Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

      KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

      Vakna utvilad

      Bild: Johnér, Pixabay

      Maten som får dig att sova bättre

      KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

      Ät bra – må bra!

      Bild: Johnér och Pixabay

      8 smarta tips för en gladare tarmflora

      KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

      Ortorexi

      Bild: Johnér

      När sundheten blir osund

      KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

      Livsmedelsverket avråder

      Bild: Pixabay

      Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

      KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

      Sugen på något syrligt?

      Bild: Press, Pixabay

      Dietisten: Därför ska du äta vinäger

      KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

      Ät!

      Bild: Pixabay, Johnér

      Fasta – om du vill misslyckas

      KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

      Mjölkens dag

      Bild: Johnér

      Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

      KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

      Diffusa symptom

      Bild: Johnér

      Så undviker du högt blodtryck

      KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

      Studie:

      Bild: Johnér

      Därför behöver kvinnor mer sömn än män

      KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

      Vardagspuls reder ut

      Bild: Johnér

      Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

      KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

      Håll koll på din cykel

      Bild: Johnér, Vardagspuls

      Din mens kan påverka träningen mer än du tror

      KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

      Vi reder ut

      Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

      Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

      KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

      Ny studie:

      Bild: Johnér

      Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

      KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

      Myndigheten varnar

      Bild: pixabay.com

      Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

      KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

      Den dolda sjukdomen

      Bild: Johnér

      Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

      KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

      Ny studie:

      Bild: Johnér

      Trots bättre vanor blir vi allt fetare

      KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

      Forskare varnar

      Bild: Johnér

      Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

      KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

      14 tecken

      Bild: Johnér

      Så känner du igen en hjärtinfarkt

      KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

      Så tolkar du suget

      Bild: Johnér

      Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

      KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

      Ortopeden

      Bild: Johnér

      Så undviker du benskörhet

      KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

      Ny studie visar

      Bild: Johnér

      Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

      KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

      Ändrade livsstil helt

      Bild:

      Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

      KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

      Stress-verktyg

      Bild: Johnér Bildbyrå

      6 effektiva sätt att dämpa stress

      INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

      Smarta listan:

      Bild: Johnér Bildbyrå

      Maten som ger dig bättre sömn

      KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

      Smart lista

      Bild: Johnér Bildbyrå

      7 bra vanor som gör skillnad på vågen

      KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

      Sant och falskt

      Bild: Johnér Bildbyrå

      5 vanliga hälsomyter avslöjade

      KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

      Hitta rätt

      Bild: Johnér

      Vilken yoga passar just dig?

      KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

      Det farliga sockret

      Bild: Johnér

      Därför måste vi äta mindre

      KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
      5 myter om socker
      Så mycket socker innehåller maten – lista
      Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”