diabetes Bild: Johnér

Diabetes typ 1 och 2 – det här är skillnaderna

Diabetes typ 1 – Den okända sjukdomen

Trots skillnaderna mellan diabetes typ 1 och diabetes typ 2 är det vanligt att de två typerna förväxlas. I första delen av vår artikelserie om diabetes typ 1 reder vi ut skillnaderna mellan de två sjukdomarna. I del 2 intervjuar vi Sveriges främsta diabetesläkare och i del 3 en mamma vars dotter fick diabetes typ 1 som 1-åring.

Publicerad 2015-11-11 | Vardagspuls

Diabetes är egentligen ett samlingsnamn för flera sjukdomar som har gemensamt att de alla gör att du får för mycket socker i blodet. 

Diabetes typ 1

Den här typen av diabetes är en kronisk autoimmun sjukdom. Det betyder att det är en sjukdom du har och måste behandla hela livet. I stort sett alla barn som får diabetes i Sverige får typ 1 diabetes, men man kan få det i vilken ålder som helst. Barn som får diabetes typ 1 är inte fetare, mindre fysiskt aktiva eller har ätit mer sötsaker än andra barn.

Diabetes typ 1 betyder att kroppen helt och håller slutar att producera insulin, ett livsviktigt ämne för kroppen. Det händer för att immunförsvaret attackerar och dödar de celler som producerar insulin. I Sverige har nästan 8 000 barn och ungdomar diabetes typ 1 och det blir allt vanligare. Forskarna vet inte varför.

Vanliga symptom på diabetes typ 1

  • du behöver kissa ofta och mycket
  • du blir väldigt törstig
  • du känner dig trött och kraftlös
  • du mår illa
  • du har magont
  • det luktar aceton ur munnen
  • du ser suddigt och får synrubbningar
  • du går ner i vikt snabbt

Diabetes typ 2

Precis som med diabetes typ 1 så vet inte forskarna varför diabetes typ 2 uppstår, men där slutar likheterna. Risken att utveckla sjukdomen är ärftlig och livsstil är en stor påverkande faktor när det kommer till typ 2 diabetes. Har man diabetes typ 2 så slutar inte kroppen att tillverka insulin utan man drabbas i stället av insulinresistens och insulinet som kroppen producerar är inte tillräckligt. För vissa kan ändrade matvanor och motion räcka för att behandla typ 2 diabetes medan andra behöver behandling i form av mediciner. Gravida kan drabbas av diabetes typ 2, det kallas då graviditetsdiabetes och går ofta över efter en graviditet. Däremot är risken större att du senare i livet kan drabbas av typ 2 diabetes. I Sverige är det väldigt ovanligt att barn får diabetes typ 2. 

Det här är diabetes typ 2

De allra flesta, nio av tio, som har diabetes i Sverige har typ 2-diabetes. Vid typ 2-diabetes räcker insulinet inte till och det är därför du får för mycket socker i blodet. Symptom på typ 2-diabetes kan vara att du känner dig trött, blir väldigt törstig och att du kissar mer än vanligt. Motion och bra mat kan hjälpa till att sänka blodsockervärdet, men du kan också behöva läkemedel i form av tabletter eller spruta. I bland skrivs även motion ut på recept.

Ofta märks inga symptom

Vid typ 2-diabetes ökar blodsockervärdet oftast under flera år. Symptomen kommer därför långsamt och kan vara olika starka. Många vet inte om att de har typ 2-diabetes eftersom sjukdomen ibland inte ger några symtom alls.

Den exakta orsaken till att typ 2-diabetes uppstår är inte känd, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till skillnad från typ 1-diabetes till stor del av livsstil.

Allt för mycket och onyttig mat i kombination med brist på motion ökar risken för övervikt, vilket i sin tur ökar risken för insulinresistens och typ 2-diabetes. Om du även är utsatt för stress, har höga krav och samtidigt har liten möjlighet att själv påverka din situation ökar mängden av stresshormonet kortisol i blodet. Ute i vävnaderna omvandlas det till kortison som ökar bukfetma och minskar insulinkänsligheten i musklernas celler. Just bukfetma är mer skadligt än till exempel fett runt höfterna.

Rökning ökar också risken att få diabetes typ 2.

Del 2 – Diabetes den okända epidemin, intervju med diabetesläkaren

Del 3 – "Vi tog blodprov 15 gånger om dagen", Carolinas dotter fick diabetes som 1-åring

Källa: Vårdguiden