Bild: Johnér

Många lider av sköldkörtelsjukdom utan att veta om det

Sjukdom med många symptom som kommer smygandes

Frusen, trött, nedstämd och oförklarlig viktuppgång? Eller tvärtom – hyperaktiv, viktminskning och svettningar? Symptomen kan vara många och diffusa och många går med besvären utan att hitta orsaken.
Och nu visar dessutom ny forskning att obehandlad sköldkörtelsjukdom kan orsaka stroke.

Publicerad 2015-12-07 | Senast ändrad 2016-11-08 | Vardagspuls
 

Hundratusentals personer i Sverige lider av sköldkörtelproblematik och många upplever att läkarna inte tar dem på allvar. I dag behandlas drygt 400 000 personer i landet med sköldkörtelhormonet Levaxin – mot underproduktion av sköldkörteln – hypotyreos.

De allra flesta blir bra med medicinen men det finns en liten grupp som inte blir hjälpta av den. Exakt hur många det är vet inte riktigt läkarna.
– Men jag skulle säga att de allra flesta, 99,5 procent, blir hjälpta av Levaxin. Men det fåtal som inte mår bra av det kan må bra av att kombinera med ett litet aktivt hormon som heter T3, säger Ove Törring, docent och överläkare och specialiserad i endokrinologi och internmedicin, på Södersjukhuset.

Det rör sig ofta om de patienter som inte har någon sköldkörtel kvar – som opererat bort den eller blivit strålbehandlade på grund av till exempel giftstruma, alltså överproduktion, och som därför måste medicinera för resten av livet.

Omtvistat alternativt läkemedel

Med rätt dos, vilket i vissa fall kan vara svårt att ställa in, ger Levaxin i de flesta fall inga biverkningar. Men det är flera patienter som upplever att det är svårt att få någon annan hjälp än det syntetiskt framtagna läkemedlet. Ett omtvistat alternativ inom läkemedelsbranschen är ett naturligt sköldkörtelhormon som framställs av grissköldkörtel och som bara ett fåtal patienter i Sverige i dag medicineras med.
– Problemet är att det inte är godkänt läkemedel i Sverige, så läkaren som skriver ut det måste söka licens på läkemedelsverket. Och det saknas studier som verkligen kan visa de positiva effekterna med hormonet.

Det är stor skillnad i hur svår sjukdomen är. Vissa ligger på gränsen för att ens få medicinera – och det är ofta i den här gruppen som många inte känner sig hjälpta, enligt Ove Törring.

– Det är ganska många med så kallad subklinisk form, den mildare formen, som går obehandlade och det är mycket diskussion om det här i läkarkåren, säger Ove Törring och berättar att det inte är alla studier som visar någon positiv effekt av behandlingen hos alla.
– Men man kan vid klara symptom göra ett behandlingsförsök som bör utvärderas efter ett år.

7 anledningar till att du alltid fryser

Ärftligt

Vanliga symptom på underproduktion av sköldkörteln är viktuppgång, trötthet, nedstämdhet och frusenhet. Hypotyreos kan också innebära en ökad risk att få B12-brist, glutenintolerans och reumatism.

Jodbrist är en känd faktor som kan ge upphov till underproduktion, liksom selen, som är viktigt för att sköldkörtelhormon ska kunna brytas ner ordentligt. I Sverige existerar dock inte jodbrist längre då till exempel salt berikas med detta.
Men den största orsaken till sjukdomen är ärftlighet och beror på en inflammation i sköldkörteln. Ofta tar det många år innan konsekvenserna av inflammation blir tydlig och symptomen märks då inte förrän i 40-50-årsåldern – trots att grundproblematiken fanns där redan från födseln. Både under- och överproduktion beror på autoimmuna sjukdomar när immunförsvaret börjar angripa den egna kroppen, i de här fallen sköldkörteln.

Och antalet patienter som behandlas för sköldkörtelproblematik har ökat.  På 90-talet medicinerades runt 200 000 med Levaxin, i dag har den siffran alltså fördubblats.  Men Ove Törring tror inte att det handlar om att fler insjuknar utan att läkarna faktiskt blivit bättre på att diagnostisera – och att även patienterna blivit mer pålästa och kräver bättre behandling.

Det är flest kvinnor som drabbas av sjukdomen. Varför är oklart.
– Alla endokrina (hormonella) sjukdomar är vanligare hos kvinnor. Man misstänker att det är kopplat till barnafödande och svängningar i hormonbalansen i samband med mens.

Sömn kan motverka

Men även om sjukdomen framför allt är ärftlig så finns det en hel del man kan tänka på för att försöka förebygga den enligt Ove Törring.
– Man ska se till att få sin sömn, den är väldigt viktig för immunsystemet. Och inte röka. Och få i sig bra kost och jod som finns i bordssalt, mjölkprodukter och fisk. Och under graviditet är det bra att äta en multivitamin- och mineraltablett och – om man äter Levaxin – kontrollera sina sköldkörtelvärden så fort man blir gravid, säger han.

För just under graviditet när hormonerna pendlar mycket kan det alltså hända mycket med sköldkörtelvärdena. Därför är det viktigt att värdena ligger bra under framför allt de första tre månaderna då fostrets hjärna och övriga organ anläggs. Det kan även vara svårt att bli gravid eller få missfall om nivåerna inte ligger bra.
– Så patienter som står på Levaxin och planerar graviditet bör kontrollera sina hormon-värden (TSH-värden).

Även efter en förlossning får var tjugonde kvinna en störning i sköldkörteln, men den är oftast övergående och visar få symptom.

Mobbning ökar risken för överproduktion

Överproduktion, hypertyreos, är inte lika vanligt. I det insjuknar cirka 28 per 100 000 invånare varje år enligt Ove Törring. Även här handlar det om en inflammation i sköldkörteln men här går ämnesomsättningen i stället på högvarv. Och symptomen här är istället det omvända, som exempelvis viktnedgång, svettningar, hjärtklappning och hyperaktivitet.
– Ofta håller man på med flera saker samtidigt och påbörjar massa saker men fullföljer dem inte.

Många med hypertyreos blir också lättirriterade.
– En tredjedel av personer med överproduktion har konflikter i familjen eller på arbetsplatsen, säger Ove Törring.

Han berättar att de flesta som drabbas av giftstruma får det på grund av ärftlighet men också stress.
– Ofta ser man att personen har haft någon långvarig, svår inre stress minst något halvår innan. Arbetsmobbning och dåliga chefer har man sett som orsaker som kan framkalla giftstruma. Då vaknar de här cellerna med ärftligheten till liv.

Obehandlad överproduktion i sköldkörteln kan i vissa fall leda till hjärtsvikt och förmaksflimmer, alltså rytmrubbningar i hjärtat. Och förmaksflimmer är en vanlig orsak till stroke. Och enligt en ny studie ökar risken för just stroke om man går obehandlad.
– Men det här är helt nytt och man behöver fler studier, poängterar Ove Törring men råder alla som misstänker rubbningar att gå till läkaren för att kontrollera sina sköldkörtelvärden.

För oavsett så riskerar personer som går obehandlade med sköldkörtelrubbningar att få sin livskvalitet kraftigt försämrad.

Visste du att...

... du inte bör ta din Levaxin-tablett samtidigt med järn, magnesium, kalcium eller fiberrik kost som exempelvis müsli. Ove Törrings råd är att ha som rutin att alltid ta tabletten det första man gör när man vaknar på morgonen.
... det bör tas fastnade och regelbundet. För de flesta funkar det att ta tabletten samtidigt som annat men det finns ett fåtal som inte blir hjälpta med medicin och om de gör så här så kan det få effekt i vissa fall.

Psst... Struma innebär att sköldkörteln är förstorad men behöver inte ha något med sköldkörtelns funktion att göra.

Tecken på att du kan ha hypo/hypertyreos

Underproduktion
Trötthet, viktuppgång, frusen, torr hud, håravfall, ökad risk för infertilitet och missfall, förstoppning, rynkor, minskad sexlust, sämre minnde, ångest, nedstämdhet.

Överproduktion
Svettningar, hjärtklappning, skakningar, ökad aptit i kombination med viktnedgång, ökad tarmfunktion, ögonproblem, känslomässigt labil, mycket energi, svårt att somna, trött på grund av sömnrubbningar.

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”