Skidåkning i vit snö med sol Bild: Mostphotos

Skydda dig mot solen på semestern

Fjäll- eller solsemester – glöm inte solskyddet

Äntligen börjar solen lysa och ge lite värme, som vi har saknat den! Solljuset kan definitivt få oss att må bättre, speciellt om vi njuter av solen på semestern. Glöm dock inte att skydda dig med solskyddsfaktor – även om du semestrar i fjällen.

Publicerad 2017-04-05 | Vardagspuls

Inför påskledigheten är det många svenskar som åker till fjällen eller unnar sig en solsemester utomlands. Varje år drabbas 55 000 svenskar av hudcancer, det är en av de vanligaste cancerformerna och den beror ofta på att man bränt sig i solen. 

Snön ger mer strålning

Ska man till fjällen så är det väldigt viktigt att komma ihåg att packa med sig solskyddet. Den vita snön gör nämligen att solljuset reflekteras och kan göra UV-strålningen upp till 80 procent starkare. Hyn har heller inte fått någon sol under den mörka vintern och saknar därför inte något naturligt skyddande pigment. På vädertjänster kan du se aktuellt UV-index och om det är över 3 ska du som har känslig eller ljus hy smörja in dig.

Glöm inte att skydda ögonen

Det starka ljuset som reflekteras av snön kan också orsaka så kallad snöblindhet. Snöblindhet är när hornhinnan tar skada av det starka ljuset och orsakar irritation i ögonen. Det går oftast över av sig själv inom ett dygn men det är ändå viktigt att komma ihåg skydda ögonen med hjälp av solglasögon som filtrerar bort UV-strålning. 

Så slipper du bränna dig

Även du som ska åka till solen ska så klart skydda din hud mot solen, så här gör du: 

  • Använd solkräm. Fråga på apoteket vilken solskyddsfaktor som passar dig bäst.
  • Täckande kläder. Det bästa skyddet är kläder, tänk på att skydda utsatta delar som axlar och hjässa i början av semestern.
  • Glöm inte solglasögon! Ljus sand kan precis som vit snö orsaka snöblindhet, skydda dina ögon.
  • Undvik solen mitt på dagen. Mellan klockan 11 och 15 är solen som starkast, då kan det vara bäst att hålla sig i skuggan.
  • Vila från solen. Om olyckan är framme och du bränner dig är det viktigt att låta huden vila helt från solljus tills det läckt. På apoteket hittar du lindrande salva om det behövs.
  • Skydda barnen! Glöm inte att smörja in barnen med solskyddsfaktor och skydda även deras ögon mot solen med skid- eller solglasögon.