Smärtor i bröstet behöver inte vara farligt. Det finns dock varningstecken att hålla koll på, som intensiva smärtor och tryck över bröstet. Bild: Johnér

Smärta i bröstet? –varningstecken du bör känna till

Det är lätt att drabbas av panik när det hugger till i bröstet. Men det behöver inte vara något farligt. Här är dock några tecken du bör vara uppmärksam på.

Publicerad 2016-11-15 | Alexandra Lönnroth

– För det mesta är det ofarligt. Majoriteten av alla i Sverige som kontaktar vården för bröstsmärtor är inte på väg att drabbas av en hjärtinfarkt, säger Tomas Jernberg, professor och läkare på Karolinska sjukhuset, till tidningen Metro.

Varje år söker cirka 150 000 svenskar akutvård för hjärtproblem men endast 6–8 procent av dessa är allvarligt sjuka. Intensiv smärta eller smärta som känns som ett tryck över bröstet och försvårar andningen bör man vara uppmärksam på. Då kan det nämligen röra sig om en hjärtinfarkt.

Smärta som känns på en specifik punkt i bröstet brukar ofta vara något mindre allvarligt. Till exempel när det plötsligt hugger till i bröstet när man tar ett andetag men att smärtan försvinner kort därefter. Den typen av värk beror ofta på muskler och leder.

Stress kan orsaka bröstsmärtor 

Även stress och oro kan skapa smärtor i bröstet. Har man smärta eller obehag i bröstet som varar i mer än 10 minuter i sträck eller som återkommer tätt, bör man uppsöka en läkare.

– Den som får akut ont i området kring bröstet ska ringa efter ambulans omgående. Överlag är det bättre att kontakta vården en gång för mycket än en gång för lite, säger Tomas Jernberg till Metro.

Källa: Metro

Tomas Jernbergs tips till dig som upplever bröstsmärtor:

1. Har du smärta som snabbt går över är det med största sannolikhet inte akut. Då rör det sig exempelvis om muskelsammandragningar.

2. Om smärtan känns som ett starkt tryck över bröstet och du får svårt att andas bör du ringa en ambulans direkt.

3. Har du värk som håller i sig i mer än 10 minuter eller som återkommer regelbundet, bör du söka vård.