Så gick det för hälsofamiljen Vahlberg som fått hjälp av bland andra dietisten Sofia Antonsson under den gångna säsongen. Från Vardagspuls den 15 december.

Så gick det för hälsofamiljen från Mjölby

Dietisten svarar på frågor om kost och hälsa

Dietisten Sofia Antonsson svarar på tittarnas frågor om hälsa och kost. Dessutom får vi veta hur det gick för familjen Vahlberg från Mjölby som under säsongen fått hjälp till ett hälsosammare liv av Vardagspuls experter.

Publicerad 2015-12-15 | Vardagspuls

Åsa: jag har svårt att äta på morgonen - är svinhungrig kl 10 och äter något på språng onyttigt för att stå mig till lunch. hur ska jag få in en bra start?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Åsa!
Knepet är att äta något litet innan du åker hemifrån. Det räcker med ett glas yoghurt eller en banan. Sen kan du ta med dig t ex en smörgås eller ett ägg till jobbet och äta frukost när du kommer dit. På så sätt undviker du panikhungern.
Sofia

17:38, 15 December 2015

Negin: jag tar ofta om när jag äter middag eller om maten står framme - hur mycket är en bra portion, är det ok att ta om? om inte hur ska tänka?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Negin!
Du beskriver ett klassisk problem när maten står framme och det är svårt att låta bli det sista i kastrullen. En portion är olika för alla personer. Det viktiga är att äta så att du blir behaglig mätt och gärna äta långsamt så att du känner mättnaden. Då minskar risken att äta för mycket. Mitt tips är att lägga upp maten och direkt ställa undan resterna.
Sofia

17:41, 15 December 2015

Sandra: Är verkligen imponerad av familjen Vahlberg. Vilka kämpar god jul o gott nytt år till familjen Vahlberg

18:09, 15 December 2015

Sara: Kul att du är tillbaka Mia i studion.

18:11, 15 December 2015

Ida: Hej, ska man äta Bio-Gest varje dag eller bara vid symtom?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Ida!
Jag brukar rekommendera 3 per dag, en till varje måltid, i början och därefter kan man trappa ner till kanske en per dag eller vid behov.
Sofia

18:17, 15 December 2015

Hall: Hur ser du på 5:2? Jag har lätt att gå ner i vikt men också väldigt lätt att gå upp i vikt. Testar nu 5:2 och tycker att den balanserar min vikt och håller den mer stabil.

Sofia Antonsson, dietist: Hej Hall!
Jag är helt för 5:2 för den som tycker att det passar. Många får väldigt fina resultat och det kan vara ett bra sätt att gå ner i vikt eller att bara hålla vikten på. Dessutom många hälsofördelar!
Sofia

18:18, 15 December 2015

Lo: Hej, vad är en bra kost när man är gravid?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Lo!
Tråkigt svar, men det är en allsidig och varierad kost som är bäst. Mycket frukt och grönsaker, magert kött och fisk. Lite av varje helt enkelt!
Sofia

18:18, 15 December 2015

Maria: Hej min man har fått högt kolesterol och jag tycker inte att jag lagar mat med fel fett. Hans läkare har dock sagt att kosten är viktigast ,medans jag hävdar motion är lika viktigt vem har rätt? //Maria

Sofia Antonsson, dietist: Hej Maria!
Det är en kombination. Det kommer mer och mer forskning på att fettkvalitet och mängd inte spelar så stor roll, förutsatt att han inte har andra riskfaktorer (övervikt, högt blodtryck). Däremot vet vi att fiberrik kost är bra så gärna frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Motion är så klart också väldigt viktigt så en kombination är att rekommendera!
Sofia

18:20, 15 December 2015

Pauline : Hej! Jag är 15 år gammal och har regelbundet ont i magen. De är inte magknip eller liknande. Men jag blir väldigt lös i magen. Jag tror att de kan vara IBS eller liknande? Men vad ska jag INTE är äta för att unvika detta?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Pauline!
Det låter som att det skulle kunna vara IBS du lider av. Gå gärna in på ibsfri.se och läs mer om kostbehandlingen FODMAP som är den som hjälper flest personer med IBS.
Sofia

18:22, 15 December 2015

Nils: hur viktig är egentligen kosten för ett hälsosamt liv? jag tränar 6 dagar i veckan och tänker inte jättemycket på vad jag äter.

Sofia Antonsson, dietist: Hej Nils!
Ja, det finns lite olika uppfattningar om detta, men i min värld så är kosten det som är avgörande om man tänker viktnedgång. Tänker man hälsa i stort är det nog lika viktigt. Kroppen behöver näring för att fungera och näring förbrukas i stora mängder vid träning. Kombinera!
Sofia

18:25, 15 December 2015

Viveka: Jag har fått veta att jag har en kronisk inflammation i sköldkörteln. Jag mår inte bra (tappar hår och darrar), men mina värden är normala, så läkarna vill inte ge mig någon medicin. Vad kan jag göra själv? Har hört talas om antiinflammatorisk kost....

Sofia Antonsson, dietist: Hej Viveka!
Ja, det finns en del att göra med kosten. Antiinflammatorisk kost syftar primärt på en kost utan socker och gluten. En del får ner sina antikroppar mot sköldkörteln när de lägger om kosten. Paleo kan vara en bra kost att titta på. Tillskott på selen, B-vitaminer och järn kan kanske vara bra med tanke på att du tappar hår.
Sofia

18:27, 15 December 2015

Lina: Hej Sofia! Jag är gravid i vecka 22 och märker av det vanliga problemet att magen blivit trögare. Jag äter bra, även innan graviditet, måltid eller mellanmål ca varannan var tredje timme. Önskar tips på mat som sätter igång magen eller är lättare för magen att ta hand om! Tack!

Sofia Antonsson, dietist: Hej Lina!
Ja, tarmarna blir lite mer långsamma under gravidieteten pga hormoner. Det du kan göra är att dricka mer, äta frukt och grönsaker och undvika eller dra ner på mängden mjölmat (vete, korn, råg). Havre innehåller lösliga fibrer och kan underlätta tarmpassage. Ett tillskott på magnesiumcitrat på kvällen gör ofta susen.
Sofia

18:29, 15 December 2015

Reine i Gävle: Hej... Inte för att det har nåt med diet att göra... Men Vart har Kristin köpt sin röda poncho ? Min sambo som blev sååå såld på den. Mvh Reine i Gävle

Vardagspuls: Hej! Kristins poncho kommer från MQ. Du hittar alltid våra programledares kläder på Vardagspuls Instagram-konto (https://www.instagram.com/vardagspuls/) i samband med sändning.

18:30, 15 December 2015

Marita: Hej. Jag har ibs och undviker lök och kål i all form. Har laktosfria eller mjölkfria produkter. Blir kass i magen även av för mkt fett som tex grädde men pga av min njursvikt behöver jag mkt fett så jag har en svår sits med maten nu. Hörde nu på tv ni sa undvika sädesslag. Hur menar ni då? Med vänlig hälsning,

Sofia Antonsson, dietist: Hej Marita!
Vi jobbar efter en kostbehandling som heter FODMAP. Den går ut på att utesluta fermenterbara kolhydrater och där ingår lök, vitlök, baljväxter, vete, korn och råg. Det finns många fler livsmedel som du bör undvika så ta hjälp av en dietist där du bor för att få en ordentlig genomgång.
Sofia

18:30, 15 December 2015

Sandra: Har läst på internet att popcorn är nyttigare än frukt o grönt stämmer det ?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Sandra!
Popcorn innehåller stora mängder antioxidanter så det är faktiskt helt ok att äta. Man kan väl kombinera med frukt och grönsaker!
Sofia

18:32, 15 December 2015

Barbro: Hur är det egentligen med nötter och hur mycket får man äta? Snart är det ju jul och läckerheterna står på bordet.

Sofia Antonsson, dietist: Hej Barbro!
Nötter innehåller nyttiga fetter, vitaminer, mineraler och kostfibrer, men också ca 600 kcal per 100 g. Det innebär att en näve nästan kan motsvara en hel middag. Så, några nötter här och där är väl att rekommendera.
Sofia

18:34, 15 December 2015

Mia, Vardagspuls: Sandra - ja visst är de duktiga! ; ) Sara - TACK!

18:35, 15 December 2015

P.: hej! hur ställer du dig till kolhydrater? behöver kroppen det? om man äter strikt LCHF? behöver kroppen socker?

Sofia Antonsson, dietist: Hej P!
Jag har inga problem med LCHF och tycker att det är bra för de som klarar av att hålla det i längden. Långtidseffekterna är ju egentligen inte så väl undersökta och hjärnan behöver ju glukos, men om du känner att det fungerar så kan du fortsätta.
Sofia

18:36, 15 December 2015

Frida : Hej! Jag ammar och vill gå ner i vikt. Hur få kalorier/ lite kan jag äta utan att det påverkar amningen?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Frida!
Vi rekommenderar ju inte att "banta" när man ammar. Dock blir det ju en naturlig viktnedgång efter förlossningen för de flesta. Jag tycker att det är rimligt att ligga på runt 1500 kcal för att inte gå ner för fort. Du märker själv vilken nivå så att det inte går för fort.
Sofia

18:38, 15 December 2015

Nathalie: Vart skickar man in bilder på djur? :)

Vardagspuls: Hej! Det får du gärna göra på vår facebook-sida: facebook.com/vardagspuls

18:42, 15 December 2015

Hönsmamman: Hej! Jag tycker det är svårt att få till det med kosten hemma hos oss. Jag har en 16/årig dotter dom tränar 7-10 pass/ vecka samtidigt som några i familjen behöver tänka på vad de äter pga övervikt och sjukdom. Känner att jag inte kan laga hur mycket olika mat dom hellst. Hur ska jag tänka?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Hönsmamman!
Det är ofta så att det finns olika behov inom familjen. Jag tänker att det är viktigt för din dotter att äta ordentligt både före, under och efter träningen. På så sätt kan det hållas på hennes träningstid. Bra mellanmål i väskan är viktigt för henne. Kanske behöver hon ett kvällsmål också och det kan funka beroende på hur de övriga barnen ställer sig till det. En frukt kan ju räcka för dem medan den som tränar behöver mer. Beroende på barnens ålder kan man ju faktiskt också prata med barnen om att man har olika behov beroende på hur mycket man rör på sig, utan att lägga några värderingar i det.
Sofia

18:42, 15 December 2015

Jessica: Halloj Lina, vet du hur lång tid det tar för tarmluddet att växa ut och ta upp näringen igen efter långvarig celaki?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Jessica!
Man brukar säga 6-12 mån från det att man börjar äta glutenfri kost. Detta beror så klart på hur passa skadat tarmluddet är. Om du är osäker så be att få verifierat med ny gastroskopi.
Sofia

18:44, 15 December 2015

Sven: Hur får jag upp "det goda kolesterolet" HDL, tre saker, please

Sofia Antonsson, dietist: Hej Sven!
Motion är det som vi vet påverkar det goda kolesterolet, HDL. Annars är det omättade fetter och kostfibrer som man sett har en effekt på det onda kolesterolet, LDL.
Sofia

18:45, 15 December 2015

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Hälsoappar

Bild: Press

Biohackaren Hannes vill mäta sin hälsa – hela tiden

KROPP & HÄLSA Hannes Sjöblad vill mäta sin hälsa oavbrutet för att bli expert på sin egen kropp. Och han vill att fler ska göra som han – för både samhällets och den egna hälsans skull.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”