Funkar sömnappar? Sömnforskaren och hjärnan bakom en sömnapp diskuterar.

Sömnforskaren: ”Drick inte så mycket vatten på kvällen”

Hela chatten

”Jag brukar tänka att jag lagar köttfärssås för att kunna somna”. Tipsen för bättre sömn varierade i Vardagspuls sömn-chatt. Här svarar sömnforskaren Christian Benedict på tittarfrågor.

Publicerad 2015-11-20 | anna@vardagspuls.se

Cat: Ni frågade efter insomningstips... Jag brukar laga köttfärssås i tanken! Börjar med att skala lök och vitlök, tar fram matberedaren sätter ihop den i varje detalj, brukar somna innan jag får löken i stekpannan

18:07, 19 November 2015

Anna: Lägger mig på spikmattan i sängen när jag har svårt att varva ner eller somna. Vaknar lite lätt efter en timme och plockar bort den......somnar direkt igen. Funkar varje gång. ����

18:07, 19 November 2015

Vardagspuls: Har du svårt att sova? Ställ dina frågor till sömnforskaren Christian Benedict här!

18:07, 19 November 2015

Sonja: Har TVn på, det absolut bästa sömnmedlet. Min man kommer upp efter mig, då stänger han den efter ett tag ��

18:17, 19 November 2015

Sandra: Jag har väldigt svårt att sova sover ca 4 timmar per natt. Vad kan man göra för att få lättare att sova

Christian Benedict, sömnforskare: * röra sig 2-3 timmar innan du planerar att gå och lägga dig.
* undvika att dricka/äta koffein (finns tex i kaffe/cola/mörk choklad/grönt te) på kvällen
* ingen nightcap på kvällen, det försämrar sömnkvaliteten
* dimma ljuset i rummet 30-60 min innan du ska lägga dig
* drick ej för mycket vatten på kvällen
*slappna av mentalt, t ex med hjälp av att lyssna till en saga eller läsa en bok

Om inget hjälper PÅ LÅNGT SIKT dvs din sömn ej förbättras är det viktigt att du söker vård för att komma i kontakt med folk som kan genomföra en sömnutredning. De kan kolla om du har t ex sömnapné eller insomnia. Lycka till! Christian

18:21, 19 November 2015

Tina : Är det bra att ha en "fast" sovtid? Att man lägger sig en bestämd tid varje kväll?

Christian Benedict, sömnforskare: absolut, det är bra att ha en regelbundet sömn/vaken-cykel. Hälsningar, Christian

18:22, 19 November 2015

Gunilla: Hjälper det verkligen att räkna får? Eller var kommer det ifrån?

Christian Benedict, sömnforskare: Om du upplevar detta som hjälpsamt kan det absolut hjälpa just dig. Men om du blir pressad av att du inte har somnat in när du har nått får nr 1000 till exempel ska du söka efter en alternativ metod.

18:24, 19 November 2015

Henrik: Vad är bäst att ha på sin tv medans man sover eller att inte ha på den?

Christian Benedict, sömnforskare: Om du har någon som kan stänga av TV:n efter att du har somnat är det bra. Generellt skulle jag inte rekommendera att kolla på tv i sovrummet, som sagt är det en plats där du framförallt ska sova. Hälsningar, Christian

18:27, 19 November 2015

Berit Sundberg: Gick min kommentar fram? Att slappna av med hakan käken och bara tänka på detta..du somnar snabbt..Sov gott..

18:32, 19 November 2015

Rosamunda: Vad kan man göra åt uppvaknande under natten? Är det stressrelaterade?

Christian Benedict, sömnforskare: Hej Rosamunda! Om du har problem att hålla dig sovande under natten ska du inte stanna i sängen om du känner dig stressad av det. Det är viktigt att din säng är en plats för positiva känslor. Men glöm ej: när vi blir äldre är det ofta så att vi inte sover lika djupt som vi gör när vi är unga. Hälsningar, Christian

18:34, 19 November 2015

Sara: Är det bra att ta "powernaps" under dagen eller påverkar det nattsömnen dåligt? Hur lång powernap bör man ta isåfall?

Christian Benedict, sömnforskare: Du ska inte sova för länge på dagen (tupplur) eftersom det minskar sömnigheten på natten. Men det finns bevis för att en kort tupplur kan hjälpa dig med närminnet. Dessutom kan det hjälpa till med att minska inflammationsmarkörer i blodet. Hälsningar, Christian

18:37, 19 November 2015

rebecca: Hjälper det verkligen att lyssna på avslappningsövningar eller lyssna till vågskalp och liknande om man inte kan somna. Eller räkna får...

Christian Benedict, sömnforskare: Det beror mycket på hur stor användarens känslighet är för sådana övningar. Med andra ord behöver det som hjälper din vän att somna nödvändigtvis inte hjälpa dig. Vv kolla på mina andra svar, jag har tidigare gett några tips för hur man kan somna och hålla sig sovande. Hälsningar, Christian

18:40, 19 November 2015

Christian Benedict, sömnforskare: Sömn kontrolleras av två processer: vakenhet innan du lägger dig och tidspunkt när du lägga dig. Med andra ord påverkas din förmåga att somna definitivt med tidspunkten. Hoppas du är nöjd med mitt svar! Hälsningar, Christian

18:44, 19 November 2015

Vardagspuls: Tack för era frågor! Tyvärr hinner inte Christian svara på dem alla.

18:49, 19 November 2015

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”