En studie visar att hushållsysslor är lika bra som träning när det kommer till att minska risken för att dö en förtida död Bild: Mostphotos

Städa och minska risken för hjärt-kärlsjukdom

Ny studie om vardagsmotionens påverkan på vår hälsa

Får ordet träning dig att känna ett visst obehag? Tycker du att det är mycket roligare att städa eller påta i trädgården? Grattis! En studie visar nämligen att hushållssysslor och träning kan ge lika stor effekt på vår hälsa.

Publicerad 2017-10-09 | Senast ändrad 2018-02-08 | Vardagspuls

Storstädning i hemmet eller ett pass på löpbandet på gymmet. Det spelar ingen roll vilket du väljer. Allt som krävs för att du ska minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom eller dö i förtid är 30 minuter fysisk aktivitet varje dag. I alla fall om man får tro en studie från McMaste University som publicerats i tidskriften The Lancet. Det här rapporterar doktorn.com.

Stor studie

I studien, som pågått under sju års tid, deltog 130 000 personer från 17 olika länder, däribland Sverige. Resultatet visar att de personer som var mer fysiskt aktiva än andra hade en minskad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom eller dö i förtid. De som spenderade en halvtimme av dagen åt fysisk aktivitet löpte 28 procent lägre risk att dö en förtida död och 20 procent lägre risk att få en hjärt-kärlsjukdom.

Personer som lade 750 minuter i veckan på fysisk aktivitet minskade risken att dö i förtid med 36 procent.

Vardagsmotion är bra

Hushållssysslor som dammsugning, förutsatt att du dammsuger i 30 minuter, eller ett pass på crosstrainern kan enligt studien vara lika effektfulla när det kommer till att minska risken att dö i förtid eller drabbas av hjärt-kärlsjukdom. I studien nämns även andra aktiviteter som att ta trappan istället för hissen, cykla till jobbet eller att ta promenader.

Med denna studie hoppas forskarna på att människor ska öka sin vardagsmotion på ett eller annat sätt.