Man som klipper håret på en kvinna Bild: Mostphotos

Större risk för ljumskbråck om du står mycket på jobbet

Inte bra att röra sig för mycket, enligt dansk studie

Att vara stillasittande hela dagarna är inte bra, det är vi alla överens om. Nu visar dock en dansk studie att det även finns risker med att stå upp för mycket. Män som går och står har en ökad risk för ljumskbråck.

Publicerad 2017-08-24 | Vardagspuls

Efter forskning och artiklar du läst är det säkert lätt att tänka att det absolut bästa du kan göra är att stå upp så mycket som möjligt när du jobbar. Det råder heller inget tvivel om att det finns oerhört många hälsofördelar med att röra på sig. Men nu visar dansk forskning att även rörelse under för lång tid i arbetet har sina risker. En ny dansk studie visar att män som står och går i 6 timmar eller mer av sin arbetsdag löper en större risk att drabbas av ljumskbråck som kräver operation än andra. 

Spelar ingen roll vad du jobbar med

I den danska studien deltog 18 000 män som hade olika yrken. Resultatet av studien var att de män som gick och stod i 6 timmar eller mer löpte 30 procent större risk att drabbas av ljumskbråck som behöver operation. Det spelade ingen roll vilket yrke männen hade, risken var lika stor för alla. Studien visade också att de behövde operationen 6-7 år tidigare än de som var mer stillasittande i arbetet. 

Det går att förebygga

Det behövs heller inte en speciellt stor förändring för att minskar risken.

–      Om man kan komma ner till 4 timmars stående och gående om dagen så går risken för operation ner med 30 procent, säger Marie Vestergaard Vad, arbetsmedicinsk forskare som står bakom studien till Magasinet Arbejdmiljo.

Man kan ha ljumskbråck utan symtom men man kan också få stora besvär av det. Om du tror att du har ljumskbråck kontakta din vårdcentral. Läs mer om ljumskbråck hos Vårdguiden

Källa: Arbetet, Vårdguiden