kaffe nyttigt Bild: Johnér

Studie: Kaffe ännu nyttigare än vi trott

Att kaffe är nyttigt på flera plan är välkänt. Men flera studier visar nu att kaffe generellt förlänger livet och skyddar mot en rad fler sjukdomar än man tidigare vetat om.

Publicerad 2015-12-15 | anna@vardagspuls.se

Hör du till de som inte blir dig själv förrän du fått i dig första koppen kaffe på morgonen? Och som kanske dricker både fem och sex koppar kaffe per dag. Grattis. Då löper du mindre risk för hjärt-kärlsjukdom, diabetes, övervikt, stroke, demens och bröstcancer.

SBU, Kunskapscentrum för hälso- och sjukvården, skriver i sin rapport ”Mat vid fetma” att de som dricker kaffe har lägre dödlighet – oavsett orsak. Citatet gäller ett antal personer över en viss tidsperiod.) Och en kopp räcker för att skydda mot stroke och bröstcancer

Och forskare från Karolinska institutet stämmer in i kaffets goda hälsoeffekter. Forskning därifrån visar nämligen att kvinnor som dricker minst en kopp kaffe om dagen löper uppemot 25 procents lägre risk att drabbas av stroke och bröstcancer, skriver 11 77 Vårdguiden.

Och inte nog med det – kaffestudien har också visat att risken för Alzheimers och andra demenssjukdomar minskar med uppemot 60 procent för medelålders personer som dricker mellan tre och fem koppar kaffe per dag.

Minskar risken för flera cancerformer

Och kaffestudierna väller in från flera av världens hörn. Det finns rapporter som visar att kaffedrickare har lägre risk att drabbas av flera typer av cancer – däribland tarmcancer, levercancer och hudcancer. Även risken för diabetes minskar enligt studier, skriver 11 77 Vårdguiden.

Och enligt en amerikanskansk studie vid USA:s nationella cancerforskningsinstitut var dödligheten bland de drygt 400 000 undersökta personerna 10 procent lägre bland de som drack kaffe. Och risken att dö minskade ju mer kaffe man drack per dag. För de som bara drack kaffe då och då, var dödligheten ungefär som bland de som inte drack kaffe alls. Och risken att dö minskade ju mer kaffe personerna drack – upp till 4-5 koppar om dagen.

Lagom är bäst

Men för mycket och för lite skämmer allt, som det ju heter. Mer än sju koppar kaffe per dag kan medföra hjärtklappning, darrhänthet och vissa fall även hallucinationer.

Och gravida eller personer som har nära till ängslan, oro och ångest bör ta det lugnt med den svarta drycken då koffeinet kan spä på ångestreaktioner. Även unga bör undvika för mycket koffein då det kan påverka hjärnan som fortfarande utvecklas. Och personer med ”myror i benen” eller sömnsvårigheter bör avstå från att konsumera för mycket koffein då problemen annars kan bli värre.