smartare vegetarianer Bild: Johnér

Studie: Vegetarianer är smartare än köttätare

Följer inte bara gamla vanor

Väljer du det vegetariska alternativet på menyn? Då kanske du är lite smartare än bordsgrannen som väljer steken. I alla fall enligt en brittisk studie som visar att vegetarianer har både högre IQ och mer empati än köttätare.

Publicerad 2016-04-28 | Vardagspuls

Allt fler blir medvetna om matens betydelse och väljer mer grönt på tallriken. Rapporterna om risken för tarmcancer vid högt köttintag har duggat tätt de senaste åren och det kommer fler och fler hälsotrender som uppmanar till ett grönare leverne.

Ytterligare skäl att inte vilja äta kött är för klimaens skull och på grund av djurhållningen i köttindustrin. Så det kanske inte är så konstigt att forskare i Storbritannien kommit fram till att de som väljer grönsaker framför köttet är mer empatiska människor. Studien från brittiska National Child Development Study visar att intelligenta personer ofta har större benägenhet att bli vegetarianer, det skriver hälso- och livsstilssajten Life Advancer.

Forskarna använde sig av elva olika kognitiva tester och märkte att vegetarianerna hade i genomsnitt 10 poäng högre IQ än de som åt kött. (Ett IQ-värdet på mellan 91 och 100 uppfattas som genomsnittlig intelligens. Du kan läsa mer om det här: OBS: Extern länk)

Följer inte invanda beteenden

Resultatet var dock inget som förvånade forskarna då flera tidigare studier pekat på samma sak. Psykologen Satoshi Kanazawa som är verksam i Storbritannien har också tittat på sambandet mellan vegetarianer och intelligens och sett att människor som har mer empati och högre intelligent i högre utsträckning är öppna för att förändra sitt matbeteende och sluta äta kött – vilket ”vi ju gjort i alla tider”. Och det är ju ofta det skäl som många anger varför vi bör fortsätta med det. Men de här personerna bryter alltså mönstret och lever inte bara efter gamla invanda mönster och beteenden. De tar mer målmedvetna beslut och ser till sin omgivning och konsekvenser för sitt handlande/ätande enligt Satoshi Kanazawa.

Sajten Psykology Today skriver att det är mer troligt att intelligenta barn i Storbritannien blir vegetarianer i vuxen ålder – enligt undersökningen 37 procents vanligare bland kvinnor och 48 procents vanligare bland män. 

Intelligent av att äta grönt

Men man kan ju undra vad som är hönan och ägget. Studier visar nämligen att intelligensen går åt båda håll. Äter du mer vegetarisk kost så är chansen stor att du också blir lite smartare och alertare. Hjärnan blir starkare och kan arbeta mer effektivt. Men det här förutsätter ju att du får i dig tillräckligt av exempelvis järn som det kan vara svårt att få mycket av om du utesluter kött. Så tänk på det här för att undvika järnbrist.

Men trots att allt fler blir vegetarianer har också köttätandet drastiskt gått upp de senaste 20 åren och fortsätter att öka. Så det viktigaste för att få ner köttkonsumtionen – både för miljöns, djurens och hälsans skull – är inte att fler bli vegetarianer utan att alla drar ner en aning på köttätandet.

Vad är ditt starkaste argument för att fortsätta äta kött? Diskutera gärna på vår facebook-sida.

MER:

 Grönt på grillen