killgissa studie Bild: Mostphotos

Studie visar: Därför "killgissar" killar – trots att de inte kan svaret

Har du varit med om att en man väldigt snabbt är helt säker på att han har rätt, trots att han i verkligheten har fel? Det kan ha sin naturliga förklaring, visar en amerikansk studie.

Publicerad 2017-05-02 | Senast ändrad 2018-01-09 | Vardagspuls

Hört talas om "killgissningar"? Det har blivit namnet på fenomenet att män ofta svarar säkert på frågor – oavsett om de vet om svaret är rätt eller inte. Men är det verkligen så att män i så stor utsträckning – och i sådant fall varför? Enligt en amerikansk studie publicerad i Psychological Science kan det bero på testosteronet.

Forskare vid tekniska institutet i Kalifornien lät två grupper med sammanlagt män genomföra ett vanligt mattetest och ett som med kuggfrågor testade deras förmåga till eftertanke. Den ena gruppen fick ta en dos testosteron innan medan den andra fick placebo. Sedan jämfördes resultaten.

Svarade fel snabbare

Det visade sig att deltagarna som tagit testosteron innan fick mycket sämre resultat än de som tagit den verkningslösa placebon. De testosteronpåverkade deltagarna svarade fel på 20 procent fler frågor än de opåverkade. Och inte nog med det: den första gruppen svarade dessutom fel snabbare, medan rätt svar dröjde längre.

– Vi såg att testosteron-gruppen var mycket mer ivriga att ge snabba svar på kuggfrågor, där ens först gissning oftast är fel. Vi tror att testosteronet antingen hämmar processen att fundera igenom din insats eller så ökar det känslan av att "jag har definitivt rätt", skriver Colin Camerer, professor och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Källa: TT, Science Daily

Exempel på kuggfråga

En av de "kuggfrågor" som studiedeltagarna fick svara på var följande:

Ett slagträ och en boll kostar sammanlagt 1 dollar och 10 cent. Slagträet kostar 1 dollar mer än bollen. Hur mycket kostar bollen?

Vid en första anblick kan svaret verka vara 10 cent. Men rätt svar är att bollen kostar 5 cent och slagträet 1 dollar och 5 cent.