Ny forskning visar att människor som bor ensamma är lyckligare än människor som bor ihop Bild: Johnér

Studie visar: Du blir lyckligare av att bo ensam

Singlar har fler och närmare relationer

Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam. Men en ny studie visar på tvärtom, att de som bor ensamma är lyckligare än de som bor ihop.

Publicerad 2016-10-06 | Senast ändrad 2017-10-25 | Alexandra Lönnroth

Många som lever utan partner möts av fördomen om att leva singelliv är samma som att vara ensam. Men det finns inga likhetstecken mellan dessa två, skriver singelforskaren Bella DePaulo i en artikel på Psychology Today.

Tvärtom är människor som bor själva mindre ensamma än människor som bor exempelvis med en partner. Det visar en ny studie om ensamhet där över 16 000 vuxna tyskar deltog. Studiens syfte var att undersöka sammanhangen mellan ensamhet, att vara singel och att bo ensam.

Studien tog även hänsyn till deltagarnas inkomst. Och det visade sig att om de som levde ensamma hade det bra ekonomiskt ställt, var också chansen att känna sig lycklig större.

Få större umgängeskrets av att bo själv

Bella DePaulo skriver också att det kan vara hälsosamt att bo själv, eftersom det kan ha positivt inflytande på kvaliteten av ens sociala relationer. Hon menar att många människor idag väljer att bo själva och därmed gör ett aktivt val vilka de vill ha i sin närhet. Då är relationen till familj och vänner ett val som görs vid varje tillfälle de ses, inte något som sker av rutin som en konsekvens av att bo ihop.

Studien visar även att singlar har fler och närmare relationer än de som lever i en parrelation. Ett resultat som tros bero på att de som lever i en parrelation lägger mer fokus på sin partner än att stärka banden med vänner och familj. Det bör dock understrykas att bo själv, inte är ett botemedel mot känslan av ensamhet.

Källor: Psychology Today, Aftonbladet, Dagens