lingon Vardagspuls Bild: Johnér

Acaibäret får stryk – av vanliga svenska lingon

Svenska forskare sågar "superbäret" från Amazonas

Det har kallats för ett "superbär", men nu sågar svenska forskare det brasilianska acaibäret. I stället lyfter de fram lingon som ett mer hälsosamt alternativ.
– Efter min avhandling har jag helt slutat att äta acaibär, säger Lovisa Heyman-Lindén, en av forskarna bakom studien.

Publicerad 2016-02-24 | Vardagspuls

Acaibäret har tagit hälsovärlden med storm. Det har marknadsförts som en nyttig vitaminboost, full av antioxidanter och dessutom som ett naturligt bantningsmedel. Men nu sågas superbäret av forskare vid Lunds universitet – som i stället lyfter fram det vanliga svenska lingonet som ett nyttigare alternativ.
– Acai har ju beskrivits som ett superbär, men de möss som fick acaibär gick upp väldigt mycket i vikt och utvecklade fettlever, säger Lovisa Heyman-Lindén, doktor inom biomedicin med inriktning molekylär nutrition vid Lunds universitet.

Ökade viktuppgången

Forskarna har studerat vilken påverkan olika bär har på uppkomsten av fetma, högt kolesterol och diabetes typ 2. Medan acaibär inte hade någon positiv påverkan – och till och med ökade viktuppgången hos vissa möss – kunde positiva effekter uppmätas hos flera nordiska bär.
Vissa av mössen i studien matades med en kost med låg fetthalt medan de flesta möss fick en kost med hög fetthalt. Sedan delades de in i olika grupper som åt olika slags bär: lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och acaibär. Mössens hälsa jämfördes sedan efter tre månader. "Lingongruppen" hade det klart bästa resultatet: de mössen hade inte gått upp mer i vikt än de som åt kost med låg fetthalt och deras blodsocker- och insulinnivåer låg nära "den fettsnåla gruppen". Även kolesterolnivåerna var lägre hos de möss som åt lingon.
– Efter min avhandling har jag helt slutat att äta acaibär, säger Lovisa Heyman-Lindén.

Lingon bäst av alla

Bäst av alla bär som ingick i studien var lingonet, enligt forskarna. Detta vanliga svenska bär kunde bromsa effekterna av en kost med mycket fett, bland annat genom att bromsa viktuppgång och förhindra uppkomsten av fetma. Dessutom skyddade bäret mot insulinresistens och låggradig inflammation, visade studien. Även svarta vinbär och blåbär hade liknande positiva effekter.
Det bästa av allt? Det är bra för miljön! Du slipper importera dyra bär från de brasilianska regnskogarna eftersom våra svenska skogar redan är fulla av "superbär".

Läs hela studien här.

Källor: Lunds universitet, KIT