Bild: Johnér Bildbyrå

Ny svensk studie: P-piller kan ge ångest

Men överläkaren mer orolig över den höga placeboeffekten

Många som äter eller ätit p-piller har nog upplevt humörsvängningar till följd av preventivmedlet. Och nu slår forskningen fast att p-piller kan orsaka ångest.
– Kvinnorna får humörsvängningar, blir mer irriterade och får mer ångest, säger Inger Sundström Poromaa, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet.

Publicerad 2016-05-16 | Vardagspuls

I en ny svensk studie som SVT Nyheter tagit del av, där drygt 200 24-åriga kvinnor deltagit, har forskarna sett att en försämring i humöret hos de kvinnor som åt p-piller jämfört med de som fick sockerpiller. Forskare från flera universitet – däribland Uppsala universitet och Karolinska institutet har deltagit i studien, som visserligen är liten men statistiskt säkerställd.
– Studien visar att kvinnorna som fick äta p-piller mår sämre gällande framförallt tre symptom. De får humörsvängningar, blir mer irriterade och får mer ångest, säger en av forskarna bakom studien, Inger Sundström Poromaa, vid Uppsala universitet, till SVT.

24 procent av kvinnorna som åt p-piller upplevde att de mådde sämre när de åt p-piller. Men även bland de kvinnor som fick placebo, upplevde 17 procent av kvinnorna att de mådde sämre. Men enligt forskare som SVT Nyheter talat med kunde de ändå se en klar förändring mellan de två grupperna och att de som åt-p-piller fick mer ångest och blev mer irriterade. Till detta ska tilläggas att hela 40 procent av kvinnorna som deltog i studien tidigare hade upplevt att de mådde sämre av p-piller.

Kvinnornas humörpåverkningar var som värst efter mensen och fram till veckan före nästa mens. Det p-piller som användes är ett av de mest moderna och som används av många kvinnor. Men Inger Sundström säger till SVT att hon inte tror att det har någon betydelse att det bara är ett sorts p-piller som testats.
– Jag märker ute i verksamheten att de här humörbiverkningarna finns oavsett vilket p-piller vi skulle välja att titta på, säger hon men poängterar att det kan ha betydelse för den individuella kvinnan, då alla reagerar olika på olika preparat och att det kan finnas anledning att testa ett annat p-piller som kan funka bättre för just den personen.

Hög placebo

Inger Sundström Poromaa understryker ändå att många kvinnor blir hjälpta och mår bättre av att äta p-piller. Och det här är något som överläkaren Helena Kopp Kallner vill trycka på.
– Det är viktigt att påpeka att vissa kvinnor mår bättre av p-piller. Vissa kan hjälpa mot exempelvis PMS. Det handlar om att välja rätt p-piller.

Hon tycker att det är en väl genomförd studie som är tillräckligt stor för att man ska kunna säga att humörskillnaderna faktiskt beror på p-pillren.
– Men den stora majoriteten av kvinnorna upplevde ingen skillnad alls, och som i alla studier som har med psykisk ohälsa att göra är placeboeffekten hög.

Helena Kopp Kallner är inte förvånad över studiens resultat, bortsett från att placeboeffekten var så stor, utan tycker snarare att problemet är att så många unga kvinnor upplever att de mår dåligt – och tror att det beror på p-pillren.
– Vi vet att det finns vissa som mår dåligt av sina p-piller. Det som är jobbigt med studien är att så många upplever att de mår dåligt, och så beror det egentligen på något annat. Varför upplever de att det beror på p-piller? Varför mår svenska kvinnor dåligt?

Men om man tror att det är p-pillren som gör att man mår dåligt rekommenderar Helena Kopp Kallner att man testar att byta till något annat preventivmedel.
– Men sluta inte tvärt. Ta kontakt med din barnmorska för att diskutera alternativ. Men mår du inte bättre psykiskt efter en vecka så beror det troligen inte på p-pillren.

Forskats lite på

Sedan tidigare räknar forskarna med att mellan 4 och10 procent av kvinnor som äter p-piller upplever att de mår psykiskt dåligt av dem, uppger SVT. Och det är alltså ungefär vad den här studien kommit fram till när man räknar bort placeboeffekten. Trots detta är det här ingenting det forskats särskilt mycket på, vilket bland annat beror på att läkemedelsindustrin inte varit intresserade av att forska på det, och att det varit svårt att göra studier på fertila kvinnor då det finns risk att de i kontrollgruppen skulle bli gravida.

MER:
Läkaren om PMS

 

Visste du att...

Det är gulkroppshormonet i p-pillren som man reagerar på och kan må dåligt av.
Det vekar vara under nedbrytningsprocessen som vissa kvinnor reagerar på och mår dåligt av. Det här verkar också vara något som kan bli värre med åren, varför en del får värre PMS-symptom ju äldre de blir.

Om man reagerar på p-piller kan man testa hormonspiral som innehåller mindre hormon, eller kopparspiral som inte innehåller hormoner alls. Problemet med kopparspiral är att en del kvinnor får ökad blödning.

Källa: Överläkare Helena Kopp Kallner

Jeanette Steijer

Bild: Johnér

Blir det svårare att hålla vikten när vi blir äldre?

KROPP & HÄLSA Finns det en åldersrelaterad viktuppgång eller är det bara så att livsstilen tar ut sin rätt över tid? Vardagspuls dietist Jeanette Steijer reder ut!

Svensk studie

Bild: Johnér

Mycket gluten i tidig ålder ökar risken för intolerans

KROPP & HÄLSA Barn som äter mycket gluten före två års åldern har dubbelt så hög risk att utveckla glutenintolerans jämfört med barn med samma ärftliga risk, visar ny studie.

Svårt att sova?

Bild: Johnér

Här är maten som förstör din sömn

KROPP & HÄLSA Svårt att sova? Då kan det vara dags att kolla på vad du stoppar i dig egentligen. En amerikansk studie visar att fett och socker förstör sömnen – medan fibrer förbättrar den.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Woho!

   Bild: Johnér

   Därför är Sverige tredje hälsosammaste landet i världen

   KROPP & HÄLSA Enligt en ny stor studie som tittade på människor hälsa världen över placerar sig Sverige högt upp. En stor bidragande orsak är vår kost.

   Hurra för bönor!

   Bild: Press,Pixabay

   Gå ner i vikt och förebygg sjukdomar med bönor

   KROPP & HÄLSA Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra om man vill gå ner i vikt. Men hur ska man göra med bönorna om man har IBS?

   Vardagspuls testar

   Bild: Vardagspuls

   Så nyttig är den färdiga lunchsalladen – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du har säkert köpt den någon gång. Färdigsalladen som ligger där i kyldisken. Men hur bra är den? Dietisten Jeanette Steijer tog sig en titt på den.

   Ny, stor studie

   Bild: Johnér

   Forskare: Kött bidrar starkt till fetmaepidemin

   KROPP & HÄLSA En australiensisk studie visar på ett starkt samband mellan köttkonsumtion och övervikt. Nu rekommenderar forskarna att köttintaget begränsas.

   Vakna utvilad

   Bild: Johnér, Pixabay

   Maten som får dig att sova bättre

   KROPP & HÄLSA Sömnforskare har hittat tydliga samband mellan vad vi äter och hur gott vi sover. Här är listan du bör läsa för en god natts sömn.

   Ät bra – må bra!

   Bild: Johnér och Pixabay

   8 smarta tips för en gladare tarmflora

   KROPP & HÄLSA Hur ska man egentligen äta för att få en så glad och frisk tarm som möjligt? Här är några saker som gör dina tarmbakterier gladare – och ledsnare.

   Ortorexi

   Bild: Johnér

   När sundheten blir osund

   KROPP & HÄLSA Går träningen ut över ditt sociala liv och får du nästintill panik om du missar ett träningspass? Då kan du lida av ortorexi.

   Livsmedelsverket avråder

   Bild: Pixabay

   Varningen: Aprikoskärnor kan orsaka allvarlig förgiftning

   KROPP & HÄLSA Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

   Sugen på något syrligt?

   Bild: Press, Pixabay

   Dietisten: Därför ska du äta vinäger

   KROPP & HÄLSA Sofia Antonsson ger dig 5 hälsosamma skäl till att ringla vinäger över din sommarsallad, använda den i grytan eller köttfärssåsen.

   Ät!

   Bild: Pixabay, Johnér

   Fasta – om du vill misslyckas

   KROPP & HÄLSA Många känner sig pigga av att fasta. Men i längden är det dåligt för både kroppen och knoppen.

   Mjölkens dag

   Bild: Johnér

   Feta mjölkprodukter hjälper dig att hålla vikten

   KROPP & HÄLSA Det kan låta motsägelsefullt men en stor svensk studie visar att de som äter mycket feta mjölkprodukter håller vikten lättare. Och fet ost har visat sig vara allra effektivast!

   Diffusa symptom

   Bild: Johnér

   Så undviker du högt blodtryck

   KROPP & HÄLSA Var tredje vuxen i Sverige beräknas lida av högt blodtryck – något som i värsta fall kan leda till döde. Men det finns mycket du kan göra för att få ner trycket.

   Studie:

   Bild: Johnér

   Därför behöver kvinnor mer sömn än män

   KROPP & HÄLSA En brittisk studie visar att kvinnor använder sin hjärna på ett mer komplext sätt dagtid och därmed har mer att bearbeta under sömnen och behöver sova längre än män.

   Vardagspuls reder ut

   Bild: Johnér

   Därför ska du aldrig använda varmt kranvatten till matlagning

   KROPP & HÄLSA De flesta av oss följer antagligen rekommendationen och använder inte varmvatten direkt ur kranen till matlagning eller för att dricka. Men varför ska man inte göra det?

   Håll koll på din cykel

   Bild: Johnér, Vardagspuls

   Din mens kan påverka träningen mer än du tror

   KROPP & HÄLSA Studier visar att din menscykel kan påverka din träningsprestation och att du lättare kan skada dig under ägglossningen.

   Vi reder ut

   Bild: Livsmedelsverket, Vardagspuls

   Experten: Därför ska du inte äta krossade linfrön

   KROPP & HÄLSA Många uppskattar linfrön för att de är rika på fibrer och andra nyttiga ämnen. Samtidigt varnas det på flera håll för att linfrön, och särskilt krossade sådana, är giftiga. Vad är det som gäller egentligen?

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Så påverkar dina tarmbakterier ditt välbefinnande

   KROPP & HÄLSA Bättre minne, inlärningsförmåga och humör. Lättare att hålla vikten och att förebygga en rad allvarliga sjukdomar. Ja, det är faktiskt vad dina biljoner olika tarmbakterier kan påverka.

   Myndigheten varnar

   Bild: pixabay.com

   Många äter dyra kosttillskott helt i onödan

   KROPP & HÄLSA Vanlig mat räcker inte för att du ska få i dig allt du behöver, säger kosttillskottsföretagen. Nu ryter Livsmedelsverket ifrån.

   Den dolda sjukdomen

   Bild: Johnér

   Här är tecknen på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

   KROPP & HÄLSA Hundratusentals personer i Sverige – framför allt kvinnor – lider av sköldkörtelrubbningar. Många går obehandlade utan att veta om att de är sjuka – trots många symptom.

   Ny studie:

   Bild: Johnér

   Trots bättre vanor blir vi allt fetare

   KROPP & HÄLSA Svenskarna röker och dricker i allt mindre utsträckning. Trots det blir vi bara fetare. I dag är varannan svensk överviktig enligt Folkhälosmyndigheten.

   Forskare varnar

   Bild: Johnér

   Forskare: ”D-vitaminbrist allvarligare än vi trott”

   KROPP & HÄLSA Nu varnar forskare för att brist på D-vitamin kan ge upphov till bland annat depression och demens och menar att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar.

   14 tecken

   Bild: Johnér

   Så känner du igen en hjärtinfarkt

   KROPP & HÄLSA Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tyst infarkt drabbar flest kvinnor och är svårare att upptäcka. Men du kan själv vara uppmärksam på tecken.

   Så tolkar du suget

   Bild: Johnér

   Sötsugen? Då vill din kropp ha broccoli – egentligen

   KROPP & HÄLSA Du känner dig sugen på godis, men behöver egentligen mineralet krom. Enligt brittiska kostexperter äter vi ofta onyttigheter för att vi misstolkar vad kroppen skriker efter.

   Ortopeden

   Bild: Johnér

   Så undviker du benskörhet

   KROPP & HÄLSA Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att bli benskör. Och nu syns en tydlig trend att allt fler drabbas av osteoporos allt tidigare. 

   Ny studie visar

   Bild: Johnér

   Nu vet vi – därför stör koffein din sömn

   KROPP & HÄLSA Det är inte som du tror. Åtminstone inte bara. Visst, koffein har en uppiggande effekt – men det gör också att din inre klocka saktar ner, visar en ny studie.

   Ändrade livsstil helt

   Bild:

   Emma: ”Så gick jag ner 60 kilo”

   KROPP & HÄLSA Emma Bertilsson vägde 130 kilo – i dag springer hon marathon. Så här lyckades hon ändra livsstilen helt på egen hand.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Smarta listan:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Maten som ger dig bättre sömn

   KROPP & HÄLSA Vad du äter spelar stor roll för din sömn, visar forskning. Dags att få koll på maten som hjälper dig att komma till ro.

   Smart lista

   Bild: Johnér Bildbyrå

   7 bra vanor som gör skillnad på vågen

   KROPP & HÄLSA Det varnas för "fetma-epidemi". Men du kan göra mycket för att påverka din vikt. Här är 7 saker som gör stor skillnad i längden.

   Sant och falskt

   Bild: Johnér Bildbyrå

   5 vanliga hälsomyter avslöjade

   KROPP & HÄLSA Hur är det nu, förlorar verkligen frysta grönsaker all näring? Och behöver man gå på detox? Här avlivar experterna 5 vanliga myter om kost, hälsa och vikt.

   Hitta rätt

   Bild: Johnér

   Vilken yoga passar just dig?

   KROPP & HÄLSA Hatha, bikram, ashtanga eller kanske kripalu? Utbudet av olika yogaformer växer och växer. Men vilken form ska just du välja? Vardagspuls är din guide i yoga-djungeln.

   Det farliga sockret

   Bild: Johnér

   Därför måste vi äta mindre

   KROPP & HÄLSA Inte mer än 25 gram om dagen, där går gränsen för hur mycket socker vi böra äta för att må bra.
   5 myter om socker
   Så mycket socker innehåller maten – lista
   Anna Ottosson: ”Så minskar du ditt sockersug”