Så många svenskar tänker i första hand på grönsaker när de väljer maträtt Bild: Most photos

Så många tänker på grönsaken först när de väljer maträtt

– och dessa grupper tänker allra minst på grönt

Grönsakerna kommer i sista hand när den genomsnittlige svensken står i mataffären och funderar på vad hen ska äta. Det visar en ny rapport från Kostministeriet.

Publicerad 2018-03-09 | Vardagspuls

Trots den gröna trenden har landet brunsås långt kvar till att bli landet grönsak. Det visar den nya Frukt- och grönt-rapporten från Kostministeriet, som verkar för att svenskar ska äta mer av just frukt och grönt.

I enkätundersökningen har 10 000 svenskar i åldrarna 18-74 år fått svara på frågor om hur de tänker kring sin kost. Bland annat har man undersökt vilka matvaror de tänker först på när de bestämmer sig för vad de ska äta. Resultatet: grönsaker kommer på sista plats.

Endast 12 procent av svenskarna tänker på grönsakerna först när de beslutar sig för en maträtt. Av de tillfrågade svarar hela 74 procent att de tänker på kött, fågel eller fisk först medan 14 procent tänker på pasta, ris eller potatis i första hand (se tabell nedan).

Tankehierarkin i matbutiken
1. Tänker först på kött, fågel eller fisk (74 procent)
2. Tänker först på pasta, ris eller potatis till (14 procent)
3. Tänker först på gönsaker (12 procent)

Vi äter för lite grönsaker

De som tänker på grönsaker i första hand äter föga förvånande också mer grönsaker än genomsnittet. Men de flesta äter för lite av den varan.

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska en vuxen människa äta ungefär 500 gram frukt och grönsaker per dag. Trots att vi aldrig har haft så många olika sorters frukter och grönsaker i butik som i dag äter den genomsnittlige svensken endast 360 gram per dag. Så många som 4 av 10 svenskar har inte en enda vegetarisk rätt i sin standardrepertoar av vardagsrätter.

De äter mest – och minst – grönt

I undersökningen har också olika grupper ringats in som i högre, och mindre, utsträckning tänker på grönsaker först när de väljer vad de ska äta. Självklart är gruppen "Vegetarianer" i topp, tätt följd av gruppen "FI:are" (alltså de som röstar på partiet Feministiskt initiativ) och MP:are (de som röstar på Miljöpartiet.

Det visar sig också att motion och konsumtion av frukt och grönt tätt hänger samman. Gruppen "Inte alls aktiva motionärer" är de som tänker på grönsaker allra minst i matbutiken.

De grupper som i högst utsträckning tänker på grönsaker först
1. Vegetarianer
2. FI:are
3. MP:are
4. Mycket aktiva motionärer
5. Bor ensamma
6. Millenials (födda 1985 eller senare)
7. Kvinnor

De grupper som i lägst utsträckning tänker på grönsaker först
1. Inte alls aktiva motionärer
2. Ej vegetarianer
3. Bor med barn 11-15 år
4. Endast grundskoleutbildning
5. SD:are
6. Moderater
7. Män

Vi får också svar på vilken som är svenskarnas favoritgrönsak: tomaten är överlägsen vinnare, med nästan en fjärdedel av rösterna.

Här kan du läsa hela rapporten.

Vad är Kostministeriet?

Kostministeriet är ett initiativ från frukt- och grönsaksaktören Total produce nordic AB med syfte att främja den svenska folkhälsan genom att öka konsumtionen av frukt och grönsaker.