Borsta tänderna regelbundet för en bra tandhälsa Bild: Johnér

Tandläkaren: Många tandsjukdomar märker man inte av

Så ofta bör du byta tandborste

Hur håller man sina tänder friska? En sak är alla fall säker: Det finns inga genvägar till bra tänder. Här svarar tandläkaren Matts Karlström på frågor som rör allt mellan elektriska tandborstar, whiteningprodukter, visdomständer och dålig andedräkt.

Publicerad 2017-02-14 | Senast ändrad 2018-02-02 | Vardagspuls

Vad är en bra tandborste?

– Tandborsten ska vara mjuk och får inte vara för hård. Det spelar ingen roll om tandborsten är elektrisk eller vanlig men det är lättare att göra rent med en elektrisk eftersom den inte är så beroende av din teknik och det är lättare att komma åt med ett mindre borsthuvud. Det viktiga är trots allt att du har rätt teknik när du borstar tänderna, så det går precis lika bra med en vanlig tandborste.

Vilken teknik ska man då använda?

– Det viktigaste är att det blir rent där det är svårt för naturen att komma åt, det vill säga vid tandköttskanten, där tanden möter tandköttet. Kom ihåg att borsta alla ytor, bakom tänderna, fram och tillbaka, vinkla uppåt och tryck inte för hårt. Tre minuter är en bra hållpunkt. Fokusera på att borsta tänderna och gör ingenting annat samtidigt. Börjar det blöda när du borstar tänderna kan det bero på en inflammation i tandköttet eller vara en indikation på en tandsjukdom, sök därför alltid tandläkarvård.

Hur ofta bör man byta tandborste?

– Det beror på hur man misshandlar den men mellan 6-8 veckor någonstans. Om du härjar runt som fasen i munnen kommer tandborsten att se ut som en toalettborste vilket är en signal på att du trycker för hårt. Det finns många specialtandborstar därute som inte nödvändigtvis behöver vara bättre än en helt vanlig tandborste.

Det här med tandtråd – är det så nödvändigt egentligen?

– Ja. Tandborsten kommer bara åt på tre av fem ytor, speciellt mellan tänderna är det svårt och där måste man in. Då är tandtråd, plackers eller en mellanrumsborste bra för att få bort matrester och bakterier. Använd gärna tandtråd en gång om dagen.

Många oroar sig för dålig andedräkt. Vad kan man göra åt det?

– En av de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt är tandlossning eller inflammation. Basen i allt är att ta bort de bakterier som sitter på tänderna, bakterier som inte går att skölja bort med produkter som säger sig kunna ersätta tandborsten. Regelbunden tandborstning, varje morgon och kväll, och rengöring med tandtråd tar bort dessa bakterier. Svavelproducerande bakterier på tungan kan också ge upphov till dålig andedräkt. Mot dessa finns det dock en produkt som neutraliserar. Fråga på apoteket.

– Många produkter spelar på folks osäkerhet när det kommer till det här med dålig andedräkt. Det bästa är att fråga någon rakt ut om du har dålig andedräkt. Om det känns obekvämt kan du fråga din tandläkare. Det är onödigt att gå omkring och vara orolig över sin andedräkt.

Hur ofta ska man egentligen gå till tandläkaren?

– Gå regelbundet för undersökning. Jag skulle säga en gång om året beroende på tandstatusen. Många tandsjukdomar märker man inte av. Både karies och tandlossning är smygande förlopp som inte alltid ger symtom. Det finns inga genvägar till friska tänder. Allt handlar om att äta regelbundet, borsta tänderna med en tandkräm som innehåller fluor två gånger om dagen och kom ihåg: det finns inga magiska munsköljmedel. Fluor är det enda verksamma preparatet mot karies.

Vad ska man göra om man har ont i en visdomstand?

– Visdomständer kan vara besvärliga. Besvär uppkommer oftast när slemhinnor hänger ner över tanden och det skapas en ficka där det fastnar mat och bakterier vilket kan skapa en inflammation. Oftast brukar det gå över genom att använda bakteriedödande medel som finns på apotek. Om du har feber, känner dig sjuk, har svårt att gapa och känner dig hängig bör du gå till tandläkaren. Problemet går oftast inte över av sig själv.

Whiteting- tandkräm. En bluff?

– Jag skulle säga att det är lurendrejeriprodukter. Det ger ingen större effekt och kan ge upphov till ilningar i tänderna. Vill du bleka tänderna föreslår jag att du går till tandläkaren och gör det.

Fakta Karies/Hål i tänderna

  • Karies beror på skadliga bakterier som bildar syror som medför att tandens emalj luckras upp.
  • Om du regelbundet går på tandläkarbesök, borstar tänderna med fluor, undviker sötsaker och småätande kan du förebygga hål i tänderna.
  • Karies kan upptäckas i tid. En vit fläck eller rand på tanden kan vara symtom på ett kariesangrepp. Ilningar och isningar i tanden kan vara en indikation på karies då hålet blivit djupare.