Bild:

Temperaturen som gör oss glada och vänliga

- svaret på varför kylan gör dig irriterad

Känner du dig lite extra irriterad eller nedstämd av mörker och kyla? Någonstans mellan svinkalla vinterdagar och supervarma sommardagar finns den perfekta temperaturen som gör oss glada och vänliga, enligt forskare som medverkat i studien vid University of Melbourne.

Publicerad 2018-03-07 | Vardagspuls

I en studie som kartlagde 1,6 miljoner människor världen över har forskare kommit fram till att den perfekta graden på utomhustermometern är plus 22 grader.

– Vi har även sett att varmare klimat gör att människor generellt känner sig mer poritiva, säger professor Nicholas Haslam, expert i personlighetspsykologi.

Den perfekta temperaturen för lycka

En stad som har en medeltemperatur om 22 grader har invånare som är mer emotionellt stabila, extroverta, snällare, medgörligare och lyckligare.

När graderna utomhus är perfekta lämnar vi huset oftare, umgås ute med andra och blir mer sociala vilket påverkar hur vi mår och hur vi behandlar andra runtomkring oss.

Personligheten påverkas av miljö

Drastiska förändringar i väderförhållanden eller extrema klimat påverkar vilken människa som helst. Cirka 40 procent av din personlighet bestäms av dina gener. Resterande 60 procent bestäms utifrån vilken miljö och vilket klimat du lever i, menar professor Nicholas Haslam.