Banandieten Bild: Mostphotos

Tidernas värsta dieter

Vad sägs om ett kilo bananer om dagen?

Barnmat, ett kilo bananer om dagen och piller som innehåller binnikemaskar. Genom tiderna har det funnits en hel rad mer eller mindre tokiga, och skrämmande dieter. Vardagspuls har listat några av dem.

Publicerad 2017-05-15 | Senast ändrad 2018-04-09 | Vardagspuls

Tuggdieten

Tugga varje matbit 32 gånger tills det att den blir till en flytande massa som rinner ner i halsen när du lutar huvudet bakåt, hur låter det? Inte jättekul kanske. Den här dieten uppfanns av konsthandlaren Horace Fletcher vars kostråd var mycket populära i början av 1900-talet. Vid tuggdieten spottades den mat som inte blev till någon massa ut. Tanken var att man skulle få i sig färre kalorier samtidigt som man kunde njuta ordentligt av maten. Hm, njuta….?

Parasitdieten

Vad sägs om att ha magen full av binnikemaskar? Nej, vi tänkte väl det. Under förra sekelskiftet var det populärt att ta piller som innehöll ägg från binnikemaskar. Det sägs att metoden fick människor att gå ner ett kilo i veckan tack vare att maskarna, som kan bli upp till nio meter långa, åt av födan som togs in. Bisarrt är bara förnamnet.

Cigarettdieten

I början av 1920-talet marknadsförde den amerikanska tobaksindustrin cigaretter som någonting ”slimmande.” Detta medförde att allt fler kvinnor började röka. Senare avslöjades det att flera tobakstillverkare tillsatt aptitdämpande ämnen i cigaretterna. Vi säger bara en sak: Nej, tack till den här dieten.

Grapefruktdieten

Redan på 30-talet började man att banta med hjälp av grapefrukt. Dieten har förekommit i flera olika varianter, men ska man följa den klassiska varianten är det grapefrukt till frukost, lunch och middag som gäller. Hur låter det? Inte jättefrestande tycker vi.
Därför kan grapefrukt vara farlig

Flygvärdinnedieten

Som namnet antyder kopplas denna diet till de skönhetsideal som rådde för flygvärdinnor en gång i tiden. Ryktet säger att de kvinnor som ville arbeta som flygvärdinnor skulle passera genom ett slags pappfigur – om de kom in fick de jobbet, om inte, ja ni fattar… Tanken med dieten var att man skulle tappa 3-4 kilo i veckan. Potatis och spannmålsprodukter var strikt förbjudna. Med anledning av att kaloriintaget är så litet riskerar den som går på dieten att drabbas av huvudvärk och stark hunger.

Banandieten

Vad sägs om ett kilo bananer om dagen? Nja. Kanske inte helt optimalt. Banandieten, eller ananasdieten som den också kan heta, syftar till att den som går på dieten ska gå ner tio kilo på fyra veckor. Dieten är näringsfattig och lär dessutom göra dig tokförstoppad. En eller två bananer om dagen tycker vi räcker gott och väl!
Här är den nyttigaste bananen

Saft-dieten

På 70-talet var det inne att dricka saft gjord på vatten, lönnsirap, cayennepeppar och pressad citron i tio dagar för att på så vis rasa i vikt. Trötthet, huvudvärk, vitaminbrist och minskad muskelmassa var att vänta av denna diet som förhoppningsvis är ett minne blott.

Törnrose-dieten

Sov så mycket som möjligt för att undvika att äta.Inte så smart va? Dieten var populär på 60-talet och ska enligt ryktena ha följts av Elvis Presley när han började få problem med att få på sig sina tajta scenkläder.

Barnmatsdieten

Barnmat på burk till frukost, lunch och middag. Ensidigt va? Särskilt med tanke på att du går miste om många viktiga näringsämnen och proteiner om du följer barnmatsdieten. Dieten, som var trendig för bara ett par år sedan, kommer givetvis från Hollywood och har fått många kvinnor att haka på. Många verkar dock ha insett att bebispuré inte är någon höjdare...

Källor: MåBra, I FORM, listor.se

Som ni säkert förstår rekommenderar vi ingen av dieterna ovan. Läs mer om några populära dieter nedan.