Kvinnor i rosa tränar i hop Bild: Mostphotos

Träning hjälper vid bröstcancerbehandling

Fysisk aktivitet leder till mindre biverkningar

Kvinnor som tränar under sin behandling mot bröstcancer mår bättre. Det visar en ny studie från Karolinska Universitetssjukhuset. Resultaten visar på tydliga hälsoeffekter både på kort och lång sikt.

Publicerad 2018-03-12 | Vardagspuls

Att fysisk aktivitet för de allra flesta betyder att man mår bättre, både fysiskt och psykiskt, är inget nytt. Att träna när man är sjuk kan vara jobbigt av flera anledningar och kanske ingenting som känns prioriterat. Studien Optitrain, som just nu genomförs på Karolinska Universitetssjukhusets, har som syfte att ta reda på vilken typ av träning som har bäst effekt när man behandlas med cytostatika vid bröstcancer.

Ser redan hälsoeffekter

Studien ska pågå följas upp i en femårsperiod, men redan nu kan man se tydliga hälsoeffekter. I studien deltar 240 kvinnor som alla behandlas för bröstcancer med cytostatika i 16 veckor. Under den tiden har de fått ett personligt träningsprogram och tränat i gymmet på onkologiskt rehabcenter på Karolinska universitetssjukhuset.

– Många tycker det är kämpigt att gå till ett vanligt gym, men här på Karolinska kan man hänga av sig peruken och gå in och träna, alla ser likadana ut, säger Yvonne Wengström, onkologisjukskötera, professor och ansvarig för studien till forskning.se.

På plats på gymmet finns och en coach en sjuksköterska eller en fysiolog som håller koll så deltagarna tränar på rätt nivå.

Mindre symptom av behandlingen

Efter att 16 veckors behandling då kvinnorna tränade två gånger om dagen erbjöd fortsatt stöd till träning genom samarbete med Friskis & Svettis. Uppföljning gjordes ett år senare och ska göras igen efter fem år.

De positiva effekter som man kunde se var: förbättrad livskvalité, mindre symptom av behandlingen och ökad muskelstyrka. Redan vid den första uppföljningen kunde forskarna slå fast att effekterna av träningen kvarstod.  

Forskningsstudiens mål är att minska biverkningar som trötthetssmärta relaterad till cancer och att minska cytostatikans negativa påverkan på muskelstyrka.

Källa: Forskning.se