Två äldre personer som cyklar med hjälm Bild: Mostphotos

Traumatisk hjärnskada ökar risken för demens

Trafikolyckor vanlig orsak till skallskada

Att det finns ett samband mellan skallskador och demens har forskarna vetat länge. Nu visar en ny studie från Umeå Universitet att den förhöjda risken finns kvar längre än vad man tidigare vetat om, så länge som 30 år efter uppkomsten av skadan.

Publicerad 2018-02-05 | Vardagspuls

Man ska vara så rädd man kan om sitt huvud, det är ingen nyhet. Att drabbas av en skallskada kan få stora konsekvenser och i värsta fall leda till hjärnskador. Forskarna har länge vetat om ett samband mellan att utveckla demens och skallskador men efter en ny stor studie har det visat sig att den förhöjda risken finns kvar mycket längre än man tidigare trott.

– Att den förhöjda risken finns kvar ännu 30 år efter skadan var överraskande, säger Peter Nordström, professor vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå Universitet, i ett pressmeddelande.

164 000 personer studerades

Forskarna som utförde studien har via databaser följt alla svenskar som var äldre än 50 år på nyårsafton 2005. Av dessa 3,3 miljoner människor hade 164 000 diagnosticerats med en traumatisk skallskada någon gång i livet. Man jämförde sedan med de som inte drabbats av en skallskada och undersökte hur stor risken var att man skulle ha utvecklat demens.

Det finns andra saker som kan påverka risken att få demens, så som arv och miljö. För att eliminera den risken undersökte forskarna 47 000 syskonpar där bara det ena syskonet drabbats av en skallskada. 

25 procent ökad risk att drabbas

Resultatet överraskade forskarna. För även om risken att bli sjuk i demens var som störst första året efter skallskadan så fanns risken kvar så länge som 30 år efter att skallskadan inträffade. Forskarna kunde, efter att man justerat en del andra faktorer, räkna ut att risken 25 procent större att insjukna i demens 30 år efter skallskadan.

I den här studien har forskarna kunnat följa väldigt många under väldigt lång tid. Det gör att det är en större säkerhet för sambanden. Ändå vill forskarna göra vissa reservationer.

– Detta är en observationsstudie. Man kan därför inte helt utesluta att det kan finnas andra skillnader mellan grupperna än själva skadan som kan bidra till att personer med skallskada också löper större risk att drabbas av demens, säger Peter Nordström i ett pressmeddelande. 

Trafikolyckor vanlig orsak till skallskada

Det är svårt att förhindra att man drabbas av en skallskada. Många skallskador inträffar vid fallolyckor eller fysisk misshandel. En annan vanlig orsak till skallskador är trafikolyckor. Där kan hjälm vara en livsavgörande skillnad. Att alltid ha hjälm när man cyklar, åker motorcykel eller moped kan vara det som förhindrar en allvarlig skallskada. I Sverige är det lag på att alla under 15 år måste ha hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Alla som kör motorcykel, moped, snöskoter eller fyrhjuling måste också ha hjälm. En del av dem som drabbas av skallskador gör det när de utövar en sport. Tänk därför på att ha hjälm när du åker utförsåkning eller tar en skridskotur.  

Källa: Umeå Universitet, Transportstyrelsen, Internetmedicin