ungdomsbarometern undersökning ungdomar vardagspuls Bild: Mostphotos

Undersökning: Det tycker svenska ungdomar om vuxna

Stressade, trångsynta och barnsliga...

Den årliga undersökningen Ungdomsbarometern tar tempen på svenska ungdomars hälsa och åsikter. Bland annat undersöks hur ungdomarna ser på vuxna – och domen är hård.

Publicerad 2017-04-21 | Vardagspuls

1. Hälsotänk på gott och ont

Var fjärde ung svensk tänker flera gånger om dagen på att leva hälsosamt. Men det är vanligare bland tjejer än bland killar – mer än hälften av alla tjejer får dåligt samvete när de äter någonting onyttigt, medan bara var tredje kille får det.

2. Dieter är ute

Trots det ratar de flesta unga dieter som GI, Atkins och 5:2-dieten. "Banta, det var ju något som morsan höll på med, känns sjukt ofräscht", som en av de tillfrågade kommenterade saken. Istället har maten blivit en viktig identitetsmarkör och ungdomar väljer sina egna individuella kosthållningar.

3. Låglaktosmjölk är inne

Låglaktostrenden är väldigt tydlig på svenska skolor, vilket gör att laktosintaget går ner bland unga. Eller som en tillfrågad 16-årig kille sade när ämnet kom på tal: "att inte ha låglaktosmjölk känns typ som att inte ha papper på toa".

4. Tjejer är mer politiska

Åtminstone i sin identitet. Det finns tydliga skillnader mellan killar och tjejer när de väljer vilka ord de identifierar sig mest med. Tjejernas val är betydligt mer politiska än killarnas, som handlar mer om deras fritidsintressen.

Tjejer

1. Feminist
2. Antirasist
3. Hundmänniska
4. Miljövän
5. Storstadsmänniska

Killar

1. Gamer
2. Sportfantast
3. Prylnörd
4. Datanörd
5. Träningsfreak

5. Så upplevs vuxna av ungdomar

Ungdomsbarometern har också undersökt hur ungdomar upplever vuxna. Så här svarade ungdomarna på frågan ”Vilket eller vilka ord skulle du använda för att beskriva vuxna 2016?” Här följer de vanligaste beskrivande orden:

1. Stressade
2. Upptagna
3. Omogna
4. Sociala
5. Trångsynta
6. Rädda
7. Gamla
8. Självcentrerade
9. Lata
10. Barnsliga

Ingen rolig läsning med andra ord. Ungdomarna är däremot betydligt snällare mot sig själva, som de beskriver som "omtänksamma", "ansvarsfulla" och "snälla".

6. Sömnen är viktigast

Ungdomarna har fått svara på frågan "Vad är det att leva hälsosamt?", och det visar sig att sömnen är viktigast, tätt följd av kost och träning.

1. Sova tillräckligt
2. Äta nyttigt
3. Träna regelbundet
4. Inte stressa
5. Ha goda relationer

Så gjordes undersökningen

15 994 ungdomar i åldrarna 15 till 24 år svarade på frågor online i oktober förra året.