Ben med åderbråck Bild: Mostphotos

Våga visa benen i sommar!

Åderbråck och ådernät vanligare än du tror

Du har inte tänkt på dem på hela vintern och så plötsligt ska du visa upp dem – benen. Du som har ytliga blodkärl eller åderbråck kanske tycker det är jobbigt att gå i kjol eller shorts – du är inte ensam.

Publicerad 2017-06-15 | Vardagspuls

Visst är sommarvärmen härlig, men det kan också vara jobbigt att visa upp sina ben. Många som har ytliga blodkärl eller åderbråck kanske svettas i långbyxor när det är 25 grader varmt. Helt i onödan – åtta av tio svenskar drabbas av ytliga blodkärl så du är långtifrån ensam om ditt problem. Det här betyder också att de allra flesta är för upptagna med att oroa sig över sina egna ben för att titta på dina. Så därför kan du strunta i att skämmas över din kropp i sommar.

Finns några riskfaktorer

Ytliga blodkärl är dessutom helt ofarligt och orsakar i stort sett aldrig några besvär. Det finns dock några faktorer som gör att mängden ytliga blodkärl kan öka. Om du är överviktig, dricker mycket alkohol eller står mycket så är det vanligare med ådernät. En del kvinnor kan även få ytliga blodkärl under en graviditet.

Otäta klaffar orsakar åderbråck

Ett lite ovanligare problem, men som ändå drabbar många, är åderbråck. Ungefär var tredje vuxen har åderbråck i någon form. Åderbråck uppstår då klaffarna i benens vener blir otäta. Klaffarna i venerna fungerar som ventiler och hjälper blodet att cirkulera tillbaka till hjärtat. När en klaff blir otät blir venen utvidgad och ett åderbråck uppstår. De syns oftast som knöliga upphöjningar, men en del kan ha åderbråck utan att det syns.

Kan vara svullet och ömt

Åderbråck är helt ofarligt men för vissa kan de ge en del fysiska besvär. Man kan till exempel bli svullen i benet, få klåda eller ömhet runt åderbråcket eller få ont i det drabbade benet. Har du åderbråck som orsakar dig besvär kan du prova det här:

  • Rör på dig. Undvik att sitta stilla långa stunder utan rör på dig mycket under dagen.
  • Benen i högläge. När du sitter eller ligger försök ha benen högt på en stol eller med kuddar under.
  • Använd stödstrumpa. Stödstrumpa, eller kompressionsstrumpa, lindrar besvären genom att skapa ett jämnt tryck över benet och minskar bensvullnad.
  • Prata med en läkare. Om du är mycket besvärad av dina åderbråck, ta kontakt med sjukvården. Om du får eksem, hudförändringar eller sår vid ditt åderbråck så ska du alltid kontakta en vårdcentral.

Källa: 1177, Hälsoliv