Bröd och smör Bild: Mostphotos

Valet av diet spelar ingen roll

Samma viktminskning oavsett diet

I en djungel av olika kostråd kan det kännas svårt att välja rätt. Ett av de vanligaste råden man får när det gäller viktminskning är att mindre kolhydrater eller mindre fett. Nu visar forskning att båda dieterna ger samma resultat, oavsett vad du har för genetiska förutsättningar.

Publicerad 2018-02-23 | agnes@vardagspuls.se

Det spelar ingen roll om du drar ner på fett eller kolhydrater, i alla fall inte ur ett genetiskt perspektiv. En ny studie från Stanford Medical University visar att en fettsnål diet ger samma resultat som en kolhydratfattig diet när det kommer till viktminskning. I studien följde man 609 personer som fick gå på antingen en lågfettsdiet eller en lågkolhydratsdiet. Professorn och överläkaren Mai-Lis Hellenius är överraskad av resultatet.

– Det var fascinerande att båda dieterna fungerade lika bra för människor med olika anlag, säger hon till SVT. 

Följde dieten under ett år

Personerna i studien var mellan 18 och 50 år, hälften var kvinnor och hälften män. Innan de började med sin diet undersökte deras insulinnivåer och arvsmassa, sådant som kunde spela roll för hur dieterna påverkade deras viktnedgång. Hälften av försökspersonerna fick sedan under ett års tid följa någon av de två dieterna.

Forskning har tidigare visat att det kan finnas samband mellan anlag och hur olika dieter fungerar på olika människor. Därför har en del företag erbjudit DNA-tester för att ta reda på vilken diet som passar olika personer bäst, men enligt den här studien spelar alltså genetiska anlag ingen roll. 

Gått ner i snitt sex kilo

Försökspersonerna i studien fick också instruktionen att äta hälsosamt under det året de gick på dieten. När perioden var över hade deltagarna i snitt gått ner sex kilo, men det fanns stora skillnader inom grupperna. Den som hade gått ner mest i vikt hade gått ner nästan 27 kilo och andra hade under året ökat i vikt. Enligt Mai-Lis Hellenius är det svårt att dra några slutsatser eller säga vad som är den gemensamma nämnaren.

– Människan kan ju ha andra genetiska förutsättningar än de som testats u den här undersökningen, säger hon till SVT.

Enligt henne kvarstår frågan om det finns gener som kan påverka olika dieters effekt. 

Källa: SVT