aprikoskärnor gift varning Bild: Pixabay

Livsmedelsverket: Farligt att äta aprikoskärnor

Kan leda till mycket allvarlig förgiftning

Fortsätt gärna äta aprikoser – men passa dig för kärnorna. Detta eftersom du riskerar att drabbas av en mycket allvarlig förgiftning, varnar Livsmedelsverket. Trots det marknadsförs aprikoskärnor som hälsokost på flera håll.

Publicerad 2016-06-16 | Vardagspuls

På många håll marknadsförs aprikoskärnor som en bra vitaminkälla och till och med som ett skydd mot cancer. Nu varnar Livsmedelsverket för att äta kärnorna – eftersom de kan orsaka en i värsta fall dödlig förgiftning.

Det är de bittra aprikoskärnorna som kan vara farliga, och eftersom det inte går att se skillnad på bittra och söta kärnor avråder myndigheten från att över huvud taget äta dem.

– Att äta aprikoskärnor är att ta stora risker helt i onödan. Det är mycket oroande att bittra aprikoskärnor dessutom marknadsförs som hälsokost och botemedel mot cancer, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Kan orsaka andnöd

Alla aprikoskärnor, även söta, innehåller amygdalin. Men nivåerna är särskilt höga i de bittra kärnorna. När kärnorna tuggas frigörs giftigt vätecyanid som kan orsaka akut förgiftning. Det kan bland annat leda till andnöd, cyanos (en blåaktig missfärgning på huden som orsakas av syrebrist i blodet), huvudvärk, hjärtklappning, illamående, yrsel och förvirring.

Det krävs inte att man äter många bittra kärnor innan symptom kan uppstå. Redan efter fem kärnor kan mycket allvarliga symptom uppstå hos småbarn. Rådet gäller inte själva fruktköttet hos varken färska eller torkade aprikoser. Inte heller så kallad bakmassa, som görs av bland annat torkade aprikoskärnor och som används i fyllning av bakverk, omfattas av varningen.

Här kan du läsa hela Livsmedelsverkets pressmeddelande.